avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insarcinata, contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insarcinata, contract de munca pe perioada determinata

Buna seara.
Va deranjez cu o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni, am anuntat angajatorul, sunt angajata pe perid determinata pana in aug 2011, pe locul unei persoane in concediu de crestere copil. Ideea este ca aceasta persoana a fost chemata la serviciu din data de 01 ian 2011 si nu stiu ce se va intampla cu mine. Mai rau, mi s-a spus cu subinteles ca asta este, va trebui sa plec.
Spuneti-mi va rog nu este nici un articol de lege care sa ma ajute in acest caz?#-o
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 3 Decembrie 2011
Nu exista niciun text de lege care sa va protejeze ... c.i.m. va inceta de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, daca angajatorul nu doreste sa va prelungeasca durata c.i.m. ...

1. In primul rand nu inteleg:
- daca ati fost angajata pana in august 2011 inseamna ca la aceasta data nu mai sunteti angajata;
- daca titulara postului a revenit pe 01.01.2011 cum ati mai lucrat pana in august 2011?

2. Codul muncii, in art. 56(1), lit.i), spune ca un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (indiferent de starea in care va aflati dvs. in acel moment).

3. Conditia legala pentru a beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC pana la 2 ani este aceea ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - Daca va inceteaza CIM pe perioada determinata puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

5. In somaj fiind veti putea beneficia de concediii medicale, concediu de maternitate si apoi de CCC.
da, este vorba despre aug 2012, am gresit eu. Iar colega se intoarce in ian 2012. Daca intru intr-un concediu medical inainte de ian 2012, cand mi se incheie contractul, si o tin tot asa pana in aprilie, pot dupa aceea sa intru in concediul acela dinaintea nastrii (63 zile parca)?
1. Cel mai bine pentru dvs. este sa intrati in somaj daca indepliniti conditia cu cele 12 luni in ultimele 24 de luni (vedeti ce v-am spus anterior).
2. Daca nu puteti beneficia de somaj atunci incercati si varianta dvs., cu concediul medical.
3. Dar aici este o problema:
- Trebuie sa luati concediu medical inainte de incetarea CIM si sa-l prelungiti mereu, fara pauza, pana veti intra in concediu de maternitate.
- Astfel certificatele medicale si care incep cu ianuarie 2012 si cele de maternitate le veti prezenta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
Buna seara. Se pare ca contr meu va inceta pe 19 dec, colega mea a fost solicitata sa se intorca la serviciu si incepe cu data de 19 dec.
Eu as putea sa imi iau concediu de risc maternal pana in aprilie, cand as intra in concediul de dinaintea nasterii?
Acest concediu imi va fi platit luna de luna de catre CAS?
Procentul este 75% din ultimul salariu sau dintr-o medie a veniturilor?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc pentru profesorii suplinitori roxana85 roxana85 Buna ziua, Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August ... (vezi toată discuția)
Intreruperea serviciului pentru nastere paun anton paun anton Am fost angajata 18 luni la o S.C, dupa care am primit somaj 1 luna , m-am angajat din nou pentru 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) , dar la sfirsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)