avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intreruperea serviciului pentru nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intreruperea serviciului pentru nastere

Am fost angajata 18 luni la o S.C, dupa care am primit somaj 1 luna , m-am angajat din nou pentru 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) , dar la sfirsitul perioadei am avut aproximativ o luna concediu medical.Din acest motiv , pentru ca nu am avut 12 luni la ultimul loc de munca, nu am primit ajutor de somaj.
M-am angajat pe data de 13 dec. 2012 si urmeaza ca in luna aprilie sa ma transfer cu serviciul in alta parte.La ora actuala sunt insarcinata in trei luni si urmeaza sa nasc in luna august.Daca intrerup serviciul pentru o perioada de trei luni pentru nastere, angajatorul ma mai primeste la serviciu?….Ma intereseaza, pe ce perioada maxima pot intrerupe serviciul si daca angajatorul este obligat sa ma primeasca dupa aceasta perioada.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:29, 19 Februarie 2013
1. - Nu inteleg ce inseamna la dvs. sa intrerupeti serviciul pentru 3 luni pentru nastere.
- Cum vreti sa faceti aceasta intrerupere?

2. Veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

4. - In cazul dvs. cele 12 luni premergatoare nasterii sunt septembrie 2012 - august 2013.
- In aceste 12 luni aveti 2 luni "neacoperite" (octombrie si noiembrie 2012) pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
va salut si va multumesc ptr. raspuns
exact asta ma interesa daca am dreptul la concediul de ,,lauzie''si daca pot intrerupe serviciul in cazul meu , [b]daca nu am 12 luni consecutive de munca.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. Pentru a beneficia de concediu de maternitate trebuie sa aveti minimum o luna lucrata in ultimele 12 luni.

3. - Pe perioada concediului de maternitate nu se "intrerupe serviciul", se suspenda contractul individual de munca (CIM).
- Dupa terminarea concediului de maternitate inceteaza si suspendarea CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere si ingrijire copil dupa somaj nickol8001 nickol8001 Buna, Offff, nici nu stiu cum sa incep........Am o situatie un pic mai complicata o sa incerc sa explic cat mai pe scurt si corect ca sa ma fac ... (vezi toată discuția)
Sunt asigurata la cim cu 4 ore marianavoda marianavoda buna seara,va rog nu vreau sa gresesc,daca inchei un contract de munca cu norma de 4 ore,salariata v a putea beneficia de concediu si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)