Offff, nici nu stiu cum sa incep........Am o situatie un pic mai complicata o sa incerc sa explic cat mai pe scurt si corect ca sa ma fac inteleasa.
Momentan sunt in somaj si insarcinata in 32 de saptamani.
Dar s-o iau de la inceput.
Am fost in concediu crestere si ingrijire copil doi ani pana pe 19.04.2009;
Pe 20.04.2009 mi-am reluat activitatea;
Pe 08.06.2009 am intrat in somaj;
Pe 08.03.2010 se termina somajul;
Data probabila a nasterii este 05.03.2010.
Intrebarea mea este: cum sa procedez?
DPN este 05.03.2010, dar pot naste atat inainte de data aceasta cat si dupa. Am posibilitatea sa ma angajez pentru o luna, doua sau cat ar fi nevoie pentru a beneficia in continuare de indemnizatie crestere copil.
Pot beneficfia de indemnizatie avand in vedere ca in ultimele 12 luni am fost in concediu crestere copil, angajata si somera?
Chiar daca sunteti in somaj aveti dreptul la concediu medical pentru sarcina si lauzie. Perioada de somaj se intrerupe pe durata acestuia si se reia dupa aceea. Din somaj puteti obtine concediul pentru crestere copil.
Cum spunea si colegul.....din luna a 7a puteti intra in concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile....intrerupand astfel somajul.Iar dupa cele 126 de zile aveti dreptul sa intrati direct in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani beneficiind de indemnizatia eferenta.
OUG 148/2005
ART. 1*)
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
#M4
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
OUG 158/2005
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
DVS. sunteti asigurata in baza ordinului 617/2006 emis de CNAS
SECTIUNEA a 4-a
Asiguratii beneficiari ai indemnizatiei de somaj
ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara se aplica asupra indemnizatiei de somaj si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(2) Institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj are obligatia sa calculeze si sa vireze contributia unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, in contul deschis pe seama CNAS.
Concediu
anda_24
Buna
Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)