avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insarcinata, contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insarcinata, contract de munca pe perioada determinata

Buna seara.
Va deranjez cu o intrebare. Sunt insarcinata in 3 luni, am anuntat angajatorul, sunt angajata pe perid determinata pana in aug 2011, pe locul unei persoane in concediu de crestere copil. Ideea este ca aceasta persoana a fost chemata la serviciu din data de 01 ian 2011 si nu stiu ce se va intampla cu mine. Mai rau, mi s-a spus cu subinteles ca asta este, va trebui sa plec.
Spuneti-mi va rog nu este nici un articol de lege care sa ma ajute in acest caz?#-o
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 3 Decembrie 2011
1. Concediul de risc maternal este de maximum 120 de zile asa ca vedeti cum va incadrati in termene in asa fel incat sa intrati din acesta direct in concediul de maternitate.
2. Concediul de risc maternal este suportat in totalitate de Casa de Asigurari de Sanatate.
3. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este de 75% din baza de calcul (media pe ultimele 6 luni).
Va multumesc frumos.

Intentionez sa-mi iau acest concediu de risc maternal incepand cu data de 13 dec. Nasterea copilului meu e posibil sa fie la incep lui Iunie 2012 (1-6 Iunie). Ma incadrez cu aceste 120 zile dupa care intru in concediu de maternitate, care este parca de 63 zile? sau ma insel?
Totusi mai am o intrebare. Daca CIM inceteaza la 19 dec, imi iau acest concediu de risc maternal inainte (adica pe 13 dec), eu mai am vreo relatie cu compania angajatoare? Sau s-a incheiat cu totul? Va intreb deoarece in conditii normale, as fi primit o prima de nastere, deci banuiesc ca asta nu se va mai intampla?
Primul concediu de risc maternal, ce fac cu el? Ma prezint la Casa de Sanatate sau la companie?

Va multumesc frumos!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

2. - Dupa incetarea CIM nu mai aveti nici o relatie cu fostul angajator.
- Prima de nastere o primeati daca ea era prevazuta in CCM sau in CIM si daca la data nasterii erati salariata acelui angajator.

3. Primul certificat medical il duceti direct la CJAS, impreuna cu decizia de incetare a CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru ccc pentru profesorii suplinitori roxana85 roxana85 Buna ziua, Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August ... (vezi toată discuția)
Intreruperea serviciului pentru nastere paun anton paun anton Am fost angajata 18 luni la o S.C, dupa care am primit somaj 1 luna , m-am angajat din nou pentru 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) , dar la sfirsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)