avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate si indemnizatia pentru CCC ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate si indemnizatia pentru CCC pentru profesorii suplinitori

Buna ziua,
Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August 2011, acesta fiind chiar primul an in care am fost incadrata in campul muncii, urmand sa nasc la sfarsitul lunii octombrie 2011. Intrebarea mea este daca as putea sa-mi iau concediu de maternitate incepand cu data de 1 septembrie 2011, in conditiile in care nu mi-as mai prelungi contractul de munca cu inspectoratul scolar.
Daca da, cine ma va plati pe perioada concediului de maternitate si a concendiului de crestere a copilului?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
roxana85, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:48, 27 August 2011
Concediul prenatal se poate lua cu 60 zile inainte de data prezumtiva a nasterii. Dar, avand in vedere angajarea dvs. pe perioada determinata este posibil ca la expirarea cim la 31.08. 2011 sa nu se mai incheie altul. Ar fi bine sa va luati concediul prenatal, daca va incadrati, in ultima zi a cim. sau eventual un concediu de risc maternal, urmat de prenatal.
Concediul pre si post natal (concediul de maternitate) totalizeaza 126 zile, din care obligatoriu, 42 zile trebuie efectuate dupa nastere.
Intrucat data preconizata a nasterii nu este certa ar trebui sa lasati mai mult de 42 zile de post natal (minim 52) de aceea, asa cum v-a spus si doamna Ciorobea indicat ar fii sa va luati un concediu de risc maternal (incepand cu ultima sau penultima zi de CIM) urmat de concediu prenatal. Daca va luati certificatele medicale inainte de incetarea CIM le depuneti la angajator.
Puteti sa va luati si direct prenatal (incepand cu aceeasi zi) dar, asa cum am zis mai sus DPN nu este sigura si trebuie sa fiti atenta sa va ramana minim 42 zile dupa nastere.
1. CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) la data expirarii sale, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.

2. Colegele mele de forum v-au sfatuit sa luati concediu de maternitate inainte de expirarea termenului CIM deoarece, in aceasta situatie, indemnizatia va fi platita de Casa de Asigurari de Sanatate, asa cum va redau mai jos:

- Din OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

- Din Norme de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii,angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63.
- Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã,
contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

3. CCC pana la 2 ani este platit de Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, nu are legatura cu angajatorul.

4. Dar cea mai buna solutie ar fi sa intrati in somaj imediat dupa incetarea CIM pe perioada determinata si, in somaj fiind, veti putea beneficia si de concediu de maternitate si de CCC. Aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea acestora.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Sunt cat se poate de uitile sfaturile dvs. Chiar aveam nevoie de pareri avizate, pentru ca, atunci cand esti tanar si fara prea multa experienta de viata, este foarte greu sa iti dai seama ce decizii sa iei pentru a-ti face viata un pic mai usoara si unde anume sa te adresezi.

Multumesc mult pentru indrumarile dvs. Sunt foarte binevenite.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil!!! cam_anca cam_anca buna ziua lucrez in campul muncii din decembrie 2007 momentan sunt angajata in invatamant ca si suplinitor calificat pe perioada determinata in data de 31 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iulyca iulyca Buna ziua. Din data de 8 mai 2012 am intrat in concediu prenatal si trebuie sa nasc pe 23 iunie 2012, deci as avea 47 zile de concediu prenatal.Intrebarea ... (vezi toată discuția)