avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil!!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil!!!

buna ziua lucrez in campul muncii din decembrie 2007
momentan sunt angajata in invatamant ca si suplinitor calificat pe perioada determinata
in data de 31 august 2013 imi expira contractul de munca
in data de 20 octombrie 2013 ar trebui sa nasc
de la ce data as putea intra in concediu prenatal?
unde trebuie sa depun actele pt indemnizatie si cand?

Contabila scolii mi-a spus ca daca nu-mi dau titularizarea la 30 iul 2013 pt a-mi lua post si a-mi prelungi perioada de lucru nu pot primi acei bani? va rog mult sa ma lamuriti!!!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 11 Iulie 2013
1. Puteti intra in concediul de maternitate(126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inca din luna august in functie de recomandarea medicului si dorinta dvs.

2. Perioada de concediu de maternitate este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Daca nu doriti nu mai este nevoie sa dati acele examene pentru a vi se prelungi contractul individual de munca (CIM).
- Veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC si daca va inceteaza CIM la 31 august (cand veti fi deja in concediu nde maternitate).
- Dupa ce va inceteaza CIM sa va inregistrati la Agentia de Somaj care unde veti prerzenta certificatele medicale de maternitate si ca vor fi platite.

4. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC se iau in calcul cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si in aceste luni intra cele in care ati avut salariu si cele in care ati fost in concediu medical sau in concediu de maternitate si perioada in care ati fost in somaj.

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

6. Cererea pentru a intra in CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primarie.

7. Puteti solicita CCC dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)