buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de 29.10.2013 beneficiez de somaj timp de 6 luni.intrebarea mea ar fi daca pot sami prelungesc somajul cu concediu medical sau oricare alt procedeu si dupa aceea sa ies in concediu prenatal???data probabila a nasteri este 15 07 2014,va rog din suflet sa-mi raspundeti.va multumesc.
1. Cat timp sunteti in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
2. Daca va referiti la concediul pentru crestere copil (CCC) acesta se poate acorda daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate, eleva sau studenta la zi etc.).
3. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
3. - Daca veti naste in iulie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt august 2013 - iulie 2014.
- Ori dvs. spuneti ca in lunile august si septembrie ati fost in concediu fara plata ceea ce face sa nu puteti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
- Veti beneficia doar de alocatia de stat pentru copii.