avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta firma dar pe perioada determinata de un an de zile (perioada dupa care ar trebui sa se mai prelungeasca un an) ... vreau sa stiu daca as beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului dupa finalizarea primului an
din contract, sau daca angajatorul poate sa nu imi mai prelunjeasca si pentru al doilea an
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 12 Octombrie 2014
1. - Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti cel putin o luna lucrata in cele 12 luni premergatoare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- De asemenea trebuie ca la data cand solicitati concediu de maternitate sa fiti sub un contract individual de munca (CIM).

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.
- Angajatorul nu are, in nici un caz, obligatia legala de a prelungi un astfel de CIM.

4. Cele 12 luni eligibile nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.

5. - Daca va inceteza CIM in timp ce sunteti in concediu de maternitate va puteti inregistra la Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)