Buna ziua,
Sunt cadru didactic suplinitor, iar contractul meu de munca este incheiat pe o perioada de 1 an , adica din 1 septembrie 2010 pana in 31 August 2011, acesta fiind chiar primul an in care am fost incadrata in campul muncii, urmand sa nasc la sfarsitul lunii octombrie 2011. Intrebarea mea este daca as putea sa-mi iau concediu de maternitate incepand cu data de 1 septembrie 2011, in conditiile in care nu mi-as mai prelungi contractul de munca cu inspectoratul scolar.
Daca da, cine ma va plati pe perioada concediului de maternitate si a concendiului de crestere a copilului?
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Si eu sunt cam in aceiasi situatie dar vreau sa va expun totul clar in eventualitatea in care imi puteti spune exact daca si de cand pot beneficia de concediu prenal si ccc.
Sunt insarcinata in 7 luni si as dori sa stiu de cand doctorul de familie este obligat sa-mi dea concediu prenatal pt ca el spune ca de la 32 de sapt. dar eu stiam ca de la 28 cat am si eu acum.
Contractul meu de munca expira pe31 august iar un nou post nu mai pot lua,pot beneficia de ccc?Mi s-a mai spus ca ar fi bine sa imi bag somaj incepand cu 1 sept. ca sa pot beneficia de ccc. Daca intru in prenatal innainte de 31 aug pot beneficia in continuare de ccc? Cum este legal,lamuriti-ma va rog mult de tot ca nu mai stiu cum sa fac si ce sa fac si ce sa cred.....
Astept cu nerabdare raspunsul dvs. !
1. Raspunsul dat de mine mai sus se potriveste si pentru dvs.
2. Chiar daca intrati in concediu de maternitate (126 de zile = pre si post natal = sarcina si lauzie) inainte de expirarea CIM va puteti inregistra la Agentia de Somaj.
3. In somaj fiind veti beneficia, in continuare de concediu de maternitate si apoi de CCC.
4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate: Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
5. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005: Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
@kurny
Eu am fost intr-o situatie similara si iata ce va sfatuiesc. Legea prevede ca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa ai lucrate 12 luni anterioare datei nasterii copilului, aceasta perioada putand include somajul, daca este cazul. De aceea, trebuie sa fiti luata in evidenta ca somer de oficiul fortelor de munca de care apartineti, in cursul lunii septembrie - de preferinta chiar incepand cu data de 1 septembrie.
Primul pas l-am facut! Mi-am depus actele la somaj.Acum de cand as putea sa intru in prenatal si daca hotarasc sa intru mai tarziu aceste zile se vor adauga la post natal? Cum trebuie sa procedez pt a lua prenatal? mentionez ca DPN maxima este 31 oct.?
1. Intr-un mesaj anterior va citam din OUG 158/2005 in care se spune ca acele 126 de zile se pot lua oricum si inainte si dupa nastere cu conditia ca dupa nastere sa aveti minimum 42 de zile. Nu trebuie sa fie neaparat egale perioadele de pre si post natal, adica 63 + 63 zile.
2. De comun acord cu medicul curant ginecolog sau medicul de familie stabiliti cand va luati concediul de maternitate (126 de zile). Cred ca il puteti lua foarte bine cu 1 septembrie.
Concediu prenatal
iulyca
Buna ziua. Din data de 8 mai 2012 am intrat in concediu prenatal si trebuie sa nasc pe 23 iunie 2012, deci as avea 47 zile de concediu prenatal.Intrebarea ... (vezi toată discuția)