avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Buna ziua. As dori sa stiu cat de corecta e urmatoarea informare:

"Atragem atentia angajatilor la care sunt încadrati mai mult de 20 de salariati, asupra prevederilor art. 221 si art. 229 din Codul Muncii - L. 53/2003, articole citate mai jos:
ART. 221
(1) La angajatorii la care sunt încadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special în acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
ART. 229
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Conform celor de mai sus, au obligatia incheierii contractelor colective de munca si inregistrarii la .............. a acestora, urmatorii angajatori: ...... "

Potrivit cunostintelor mele, codul muncii si legea dialogului social, legea 62/2011, nu prevad obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca, ci obliga la negociere.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Diana_27 , utilizator 19:43, 1 Februarie 2013
Doar negocierea colectiva este obligatorie, nu si incheierea unui CCM...
Cine a trasat aceasta obligatie in sarcina angajatorului?

Este un anunt in format pdf postat pe site-ul organului abilitat in aceste chestiuni. Dat fiind ca nu pot sa ii dau numele, fiind persoana juridica, mentionez orasul pe raza caruia isi are autoritatea inspectoratul respectiv, si anume Satu Mare.
Nu exista nicio baza legala pentru acest asa zis anunt... Daca primiti amenda, contestati-o in instanta iar instanta va dovedi acest lucru.
Va multumesc pt raspuns. O zi minunata in continuare!
Cei de la ITM -ul respectiv - ITM Satu Mare - ar trebui sa posteze si ce inseamna negocierea si ce inseamna incheierea unui act juridic sau sa mentioneze exact continutul articolului care prevede obligativitatea incheierii c.c.m. ... si nu sa confunde negociere cu incheierea c.c.m.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca categ categ Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca rambela rambela O societate comerciala cu capital de stat avand peste 100 de angajati , fara contract colectiv de munca.Este normal ? Ce este de facut ? (vezi toată discuția)
Act aditional la contract colectiv de munca - majorare salarii 01.02.2013 cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema: - am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)