avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv de Munca

Va rog sa-mi spuneti daca este posibil si legal, ca o societate bancara, cu capital strain, care activeaza in Romania, sa nu aiba incheiat un Contract Colectiv de munca cu salariatii, sa nu faca niciun fel de negocieri cu reprezentantii salariatilor si sa nu comunice in reteaua bancara, salariatilor, drepturile care li se cuvin in mod legal si mai cu seama va rog sa-mi spuneti cum se pot apara acesti salariati de abuzurile patronatului, dat fiind ca nu exista sindicat in aceasta Banca.
va multumesc si raman in aseptarea raspunsurilor dvs. !
Cel mai recent răspuns: categ , utilizator 14:44, 2 Decembrie 2015
1. Potrivit art.229 alin.2 C.mun., negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

Conform art.129 alin.1 din Legea nr.62/2011, negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.

Prin urmare, legislatia nu prevede obligativitatea incheierii c.c.m. la nivel de unitate, ci doar obligativitatea negocierii acestuia.
In urma negocierii , partile pot incheia sau nu un c.c.m.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns, dar un aspect ramane neclar, respectiv la cel referitor la obligativitatea sau nu , a incheierii unui ccm; daca este obligatorie negocierea ( in cazul de fata cu reprezentantii salariatilor), prin ce document se finalizeaza aceasta negociere, daca nu este obligatorie incheierea unui ccm ? Nu este obligatorie inregistrarea acestui document la I.T.M si aducerea lui la cunostinta salariatilor ? Subiectul este tabu, in aceasta banca, toti sefii se feresc sa discute despre drepturile salariatilor, singurul reper de referinta fiind Regulamentul de Ordine Interna .
Se incheie un proces-verbal intre sindicat si patronat prin care se mentioneaza finalizarea negocierilor si faptul ca s-a decis sau nu incheierea unui c.c.m.

PV nu se inregistreaza la ITM.
Si rezultatul negocierilor, se trece tot in acest proces verbal ? Dar ca sa se incheie acest proces verbal , chiar si formal, trebuie sa fie doua parti, patronat si reprezentantii salariatilor, ori niciodata, cel putin in ultimii 5 ani, nu au fost desemnati reprezentantii salariatilor pentru negocieri. Precizez ca este vorba de o multinationala, cu un numar de cateva mii de salatiati.
1. Deoarece nu exista obligativitatea incheierii unui CCM la nivel de unitate atunci salariatii nu pot obliga pe angajator sa incheie un astfel de CCM.

2. - Daca in Regulamentul intern (R.I.) al unitatii sunt prevazute drepturile salariatilor atunci nici nu mai este nevoie de CCM.
- Angajatorul este obligat sa aduca la cunostinta salariatilor continutul R.I.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca Melidna12 Melidna12 este adevarat ca nu mai este obligatoriu contractul colectov de munca la nivel de societate cu mai mult de 21 de angajati? Am citit codul muncii unde spune ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)