avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate dupa concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate dupa concediu fara plata

Buna ziua!
Pe 28 septembrie 2012 mi s-a terminat concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului (al patrulea copil). Am lucrat pana pe 15 noiembrie 2012 dupa care, din motive personale, am cerut concediu fara plata pe o perioada cat mai lunga; mi s-a acordat concediu fara plata incepand cu 16 nov. 2012 pana pe 15 ianuarie 2013, urmand ca acesta sa fie pelungit din ianuarie pe o durata mai mare (chiar un an).
Mentionez ca sunt insarcinata cu al 5-lea copil si urmeaza sa nasc aprox. la mijlocul lui mai 2013. (Sarcina a debutat la sfarsitul lui august 2012). Nu am anuntat inca angajatorul.
Intrebarea mea este daca am dreptul la concediu de maternitate (pre si postnatal) pentru copilul pe care urmeaza sa-l nasc.
Va rog frumos, cand imi raspundeti, sa-mi indicati si baza legala (nr. lege) ca sa am argumente cand discut cu angajatorul. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 8 Februarie 2013
1. Aveti dreptul la indemnizatie pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca ati lucrat minim o luna in cele 12 luni de dinaintea lunii in care intrati in concediu de maternitate.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
Va multumesc f mult pentru raspunsul prompt.

1. In cele 12 luni dinaintea lunii in care intru in concediu de maternitate, a existat cel putin o luna de CIC (concediul de ingirjirea copilului de la copilul anterior). Din cate stiu eu CIC este stagiu de cotizare la asigurari. Este suficient pentru a avea dreptul la concediul de maternitate sau e necesar sa am o luna de munca efectiva la servici?

2. Mai am o intrebare. Avand in vedere ca eu ma aflu in concediu fara plata, as vrea sa stiu daca ma incadrez in categoria de la OUG 158/2005 Art. 23 Alin. (2), respectiv daca mi-am pierdut calitatea de asigurat din motive neimputabile mie. Intreb pt ca nu sunt sigura ca am inteles ce inseamna dpdv juridic "motive imputabile persoanei in cauza". Cu alte cuvinte, faptul ca nu am mers la servici solicitand concediu fara plata imi este imputabil sau neimputabil?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art.8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

3. Asadar pe perioada cat ati fost in CCC ati fost asigurata la sanatate, plata contributiei fiind asigurata de la bugetul de stat.

4. - Perioada cat ati fost in CFP nu este stagiu de cotizare la sanatate deoarece nu a fost platita contributia la sanatate.
- Perioada de CFP va este imputabila deoarece dvs. ati facut cerere, de buna voie, pentru acest concediu.
- Intrebati la Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate cum puteti sa platiti contributia la sanatate si contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
Legat de punctul 4 al raspunsului dumneavoastra: am uitat sa mentionez ca sunt coasigurata de sotul meu.
a)Schimba acest fapt cu ceva situatia sau ramane valabil ca mi-am pierdut calitatea de asigurat din motive imputabile mie?
b)In acest caz mai trebuie sa platesc contributia la sanatate sau doar contributia de 0.85% pt concediii si indemnizatii?
c)Aceste contributii se pot plati retroactiv?
1. Faptul ca ati fost coasigurata sotului va ajuta pe dvs. sa beneficiati de serviciile medicale.

2. In perioada de CFP nu ati avut venituri care sa fie luate in calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate.

3. V-am mai spus ca puteti beneficia de cele 126 de zile de concediu de maternitate deoarece in cele 12 luni anterioare aveti o luna de CCC, luna care este stagiu de cotizare la sanatate.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de maternitate blanca77 blanca77 Buna seara. Ma aflu in urmatoarea situatie: am un copil nascut pe 9.09.2010, iar pana pe 9.09.2012 am fost in concediu de crestere copil. Sunt din nou ... (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal si postnatal rominaduca rominaduca Buna, Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la ... (vezi toată discuția)