avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si concediu postnatal

lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 iulie voi mai putea beneficia de concediu medical ( din 15 iulie de exemplu) si apoi in continuare postnatal? daca da, care este baza de calcul a indemnizatiei in cazul in care eu am numai 3 luni lucrate si cine o plateste.
Cel mai recent răspuns: khrik_1977 , utilizator 17:42, 7 Iulie 2011
1. OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, spune:
Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

2. Dupa incetarea CIM nu mai sunteti asigurata la sanatate si nu mai puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu medical.

3. Daca aveti certificat medical eliberat inainte de expirarea CIM acesta va fi platit de Casa Judeteana de Asigurari Sociale (puteti avea si mai multe certificate medicale in continuarea celui initial).

4. Incetarea de drept a CIM pe perioada determinata (art.56i din Codul muncii) va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.

5. In somaj fiind veti putea beneficia de concedii medicale, de concediu de maternitate si apoi de CCC.
tot cautand pe internet date pe aceasta tema am gasit urmatoarele: Femeile care pierd calitatea de asigurat si nu mai platesc contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat beneficiaza de indemnizatia de maternitate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat (art. 23 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
Eu ce sa inteleg? Am totusi dreptul la postnatal (concediu de maternitate) ?

Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
khrik_1977, utilizator
1. Va redau tot articolul 23 din OUG 158/2005:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

2. Si din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.

(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.

3. Eu, personal, consider ca incetarea CIM pe perioada determinata, la data expirarii sale, nu va este imputabila. Ramane de vazut daca si CJAS este de aceeasi parere. Ar fi bine sa faceti o interpelare si la CJAS.

4. In interventia mea anterioara va dadusem o solutie valabila si pentru viitor, adica in momentul terminarii CCC pana la 2 ani ati fi putut reveni in somaj.
da, era o solutie in cazul in care aveam 12 luni cotizate la somaj in ultimile 24 luni. ori eu degeaba am 7 ani vechime deoarece in iunie 2008 am incetat contractul la firma la care am lucrat cu acordul ambelor parti. in perioada iun 2008- apr 2011 nu am mai lucrat cu carte de munca. nu pot contribui la asigurarile de sanatate ( sa ma duc personal sa la platesc in situatia in care as ramane fara loc de munca) pt a putea beneficia si de concediu medical pana la nastere?
Da, puteti merge la CJAS si sa incheiati un contract de asigurare sociala. Contributia minima lunara este de 37 de lei.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate BiraAlexandra BiraAlexandra Buna ziua...As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de maternitate in urmatoarele conditii : Am avut contract determinat de munca pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Firma se inchide, de unde mai iau banii ptr concediul pre si post natal si de unde primesc adeverintele ce imi trebuiesc? claudia252820 claudia252820 Buna ziua! Firma e in curs de inchidere, ce fac cu concediile pre si post natale ce le voi lua de la medicul de familie? (vezi toată discuția)
Concediu anda_24 anda_24 Buna Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)