avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lichidare la zi (demisie)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lichidare la zi (demisie)

azi 01.02.2013, mi-am depus cererea de lichidare la zi. Directorul a consemnat in cererea de lichidare la zi, ca se aproba numai in conditiile respectarii perioadei legale de preaviz... inmanunda-mi un act aditional prin care mi-se comunica ca daca nu m-a prezint pe data de 08.02.2013 la comisie, imi incheie activitatea prin desfacerea contractului de munca indisciplinar.Ce dezavantaje am?!... Poate sa-mi anuleza perioada pe care am muncit-o la ei?!... Adica perioada in care intre noi cele doua parti a fost intocmit un contract individual de munca (3 luni)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:44, 14 Februarie 2013
Contractul de munca a fost pe perioada determinata de 3 luni.Inceteaza prin demisie sau inceteaza de drept,la implinirea termenului de 3 luni?
Despre ce comisie este vorba?

Perioada lucrata nu v-o poate anula nimeni.Cel mult va poate desface contractul de munca conform-Codului Muncii
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

ART. 62
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.

Raspunderea disciplinara
ART. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
ART. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
ART. 249
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
ART. 250
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
ART. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
@ summerwinter

1. Care a fost data inceperii activitatii ?

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile prevazute de art. 81 C. muncii.

3. Atat incetarea c.i.m. prin demisie sai desfacerea discipinara a c.i.m. nu va da posibilitaea de a beneficia de somaj.
Conform contractului individual de munca incheiat intre parti pe data de 02.10.2012 pe o perioada de 3 luni avand functia de confectioner-asamblor articole din textile, in data de 02.01.2013 s-a reinnoit contractul pe o alta perioada de 3 luni, mentinandu-se celelalte clauze ale contractului (calificare si salariul de incadrare).Specificate in actul aditional. Ulterior in decizia primita ca urmare a demisiei mele am sesizat ca eram trecut ca muncitor necalificat, respectandu-se doar salariul de incadrare. Mentionez ca nu am fost anuntat si nici nu am semnat vreun act doveditor in care imi era retrasa calificarea, dovedita la angajare prin Diploma de Design - creator Imbracaminte Vestimentara.
In acelasi comunicat de decizie imi e transmis ca in perioada lucrata am avut 5 zile de absente nemotivate, acest lucru fiind neadevarat.
Detin urmatoarele documente: contract individual, act aditional la prelungirea contractului si buletinele de plata pe perioada lucrata.
1. Cum pot dovedi ca nu am absentat, nemotivat?
2. Pe perioada contractului de 3 luni respectat, am avut dreptul la zile de concediu de odihna?
3. Legal imi putea modifica functia la locul de munca, fara a semna vreun act doveditor?
@ summerwinter

1. Cum pot dovedi ca nu am absentat, nemotivat?
Se poate contraargumneta cu dovada faptului ca in zillele respective at fost la munca .... ati lucrat , ati semnat ceva documnete in zilele respective, condica s-a semnat etc.

2. Pe perioada contractului de 3 luni respectat, am avut dreptul la zile de concediu de odihna?
Da, aveti dreptul la CO pentru perioada respectiva ... de exemplu, daca in c.i.m. aveti trecut un CO de 21 de zile lucratoare, atunci pentru 3 luni lucrate aveti dreptul la 5 zile de CO.
Intrucat a fost incetata c.i.m., aceste zile vor trebui sa va fie compensate in bani, conform art.146 alin.4 C.mun.

3. Legal imi putea modifica functia la locul de munca, fara a semna vreun act doveditor?
Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.
Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Comisia de disciplina nemesisnmm nemesisnmm Buna ziua! Ce se intampla daca se schimba sanctiunea propusa de catre comisia de disciplina (ex:diminuarea salariului cu 10% pe o luna ) cu desfacerea ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)