avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Lucrez in constructii de mai multi ani la negru si ma intrebam cum pot intra in legalitate cu minim de contributii la stat. poate am inteles gresit dar am auzit ca este vorba doar de o anumita taxa pentru a nu primi amenda in cazul in care se fac controale fara a plati contributii la pensii sau sanatate...poate ma ajutati cu un sfat. multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 4 Februarie 2013
Ca sa intrati in legalitate, ar trebui sa vorbiti cu angajatorul sa va faca contract individual de munca .. in caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul.
In Legea 53 din 2003 (Codul muncii) actualizata avem:

ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã astfel urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în platã a salariului minim brut pe ţarã, cu amendã de la 300 lei la 2.000 lei;
b) încãlcarea de cãtre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amendã de la 300 lei la 1.000 lei;
c) împiedicarea sau obligarea, prin ameninţãri ori prin violenţe, a unui salariat sau a unui grup de salariaţi sã participe la grevã ori sã munceascã în timpul grevei, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
d) stipularea în contractul individual de muncã a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei;
e) primirea la muncã a pânã la 5 persoane fãrã încheierea unui contract individual de muncã, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoanã identificatã;
f) prestarea muncii de cãtre o persoanã fãrã încheierea unui contract individual de muncã, cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei;
g) încãlcarea de cãtre angajator a prevederilor art. 139 şi 142, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) încãlcarea obligaţiei prevãzute la art. 140, cu amendã de la 5.000 lei la 20.000 lei;
i) nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentarã, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului sãptãmânal, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
k) neacordarea indemnizaţiei prevãzute la art. 53 alin. (1), în cazul în care angajatorul îşi întrerupe temporar activitatea cu menţinerea raporturilor de muncã, cu amendã de la 1.500 lei la 5.000 lei;
l) încãlcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
m) încãlcarea de cãtre angajator a obligaţiei prevãzute la art. 27 şi 119, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
n) nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de cãtre angajator a demisiei, cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei;
o) încãlcarea de cãtre agentul de muncã temporarã a obligaţiei prevãzute la art. 102, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru fiecare persoanã identificatã, fãrã a depãşi valoarea cumulatã de 100.000 lei;
p) încãlcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amendã de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii de muncã.
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) li se aplicã dispoziţiile legislaţiei în vigoare.

Deci, daca inspectorii de munca va gasesc pe santier, patronul dvs. poate primi o amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei conform art. 260 lit. e) iar dvs. o amendã de la 500 lei la 1.000 lei conform art. 260 lit. f). Asa ca, cel mai bine este sa va convingeti patronul sa va incheie un contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu fractie de norma, in functie de cat munciti.
Da...dar eu nu am patron, angajator, etc...Muncesc pe cont propriu, anumite persoane ma platesc pentru a le ridica case sau alte servicii...
Si nu aveti o P.F.A. sau o I.I. infiintata? Atunci, faceti-o! Pentru cazul dvs. se poate plati impozit la norma de venit si contributii sociale.

In cazul acesta riscul este si mai mare sa continuati sa lucrati asa. Ceea ce faceti dvs. este numeste evaziune fiscala si poate fi interpretat si ca fiind caz penal iar, daca mai aveti si ajutoare, se considera ca aveti statut de angajator si I.T.M. va poate sanctiona corespunzator, conform celor scrise in raspunsul anterior.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Iulian MANEA, Contabil
Nu am nimic infiintat. I.I. nu stiu la ce se refera. Deci sa inteleg ca oricum nu scap de contributii sociale? Nu se poate plati doar o taxa fara a plati si contributiile? Eu lucrez individual si daca m-ati putea sfatui ce ar fi mai recomandat in cazul meu. Vreau sa platesc un minim la stat astfel incat daca se fac controale sa nu fiu amendat. Mentionez ca in constructii nu am permanent de lucru.

Alte discuții în legătură

Loc de munca abcd90 abcd90 Bună ziua . Am și eu o simpla întrebare , un prieten de al meu a lucrat la un bar fără contract de munca adică la negru și când a venit ziua de salar ... (vezi toată discuția)
Care sunt taxele si impozitele de plata? ema.1 ema.1 Sunt pfi si as dori sa aflu care imi sunt obligatiile fata de stat( ce impozite si taxe sunt obligata sa platesc,contributia la sanatate , la fond social de ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)