avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandonul de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandonul de familie

Cum pot sa o determin pe fosta sotie la plata pensiei alimentare stabilita de tribunal?Mentionez ca am facut plangere la politie,dar ea nu are venituri declarate,
munceste fara forme legale ca sezoniera in agricultura.A contribuit pana acum,cu sume mici de bani ,dar niciodata nu si-a achitat intreaga suma prevazuta de lege,ultima data a fost in luna nov.2012.Cei patru copii minori mi-au fost incredintati m
]ie,ea traind in concubinaj cu altcineva in aceeasi localitate.
Puteti sa actionati in doua moduri:
1. Apelati la un executor judecatoresc, care sa procedeze la executarea silita a Titlului Executoriu reprezentat de hotararea judecatoreasca;
2. Formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea hotararilor judecatoresti, prevazuta si pedepsita de art. 271 Cod Penal.
De preferat ar fi sa apelati la prima varianta, urmand ca, in situatia in care executorul judecatoresc nu gaseste bunuri/venituri pe care sa le execute pentru recuperarea creantei, sa apelati la a doua varianta, care in mod sigur o va indemna pe doamna respectiva sa inteleaga si sa isi indeplineasca obligatiile (bineinteles, in masura in care este posibil). Cu stima.
@mariusinho:
Plangere penala intemeiata pe art.271c.p. pentru neplata pensiei alimentare?unde ati mai auzit dvs de asa ceva?Plangerea penala se poate formula dar in temeiul art.305 c.p.

ART. 305
Abandonul de familie
#M11
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
#B
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Asa este, aveti dreptate. Imi cer scuze pentru inducerea in eroare. Aveti in vedere ce v-a prezentat stimatul coleg, cu privire la plangere penala. Intr-adevar, aceasta poate fi formulata in temeiul dispozitiilor art. 305 Cod Penal. Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)