Puteti sa actionati in doua moduri:
1. Apelati la un executor judecatoresc, care sa procedeze la executarea silita a Titlului Executoriu reprezentat de hotararea judecatoreasca;
2. Formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea hotararilor judecatoresti, prevazuta si pedepsita de art. 271 Cod Penal.
De preferat ar fi sa apelati la prima varianta, urmand ca, in situatia in care executorul judecatoresc nu gaseste bunuri/venituri pe care sa le execute pentru recuperarea creantei, sa apelati la a doua varianta, care in mod sigur o va indemna pe doamna respectiva sa inteleaga si sa isi indeplineasca obligatiile (bineinteles, in masura in care este posibil). Cu stima.
@mariusinho:
Plangere penala intemeiata pe art.271c.p. pentru neplata pensiei alimentare?unde ati mai auzit dvs de asa ceva?Plangerea penala se poate formula dar in temeiul art.305 c.p.
ART. 305
Abandonul de familie
#M11
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
#B
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie
Asa este, aveti dreptate. Imi cer scuze pentru inducerea in eroare. Aveti in vedere ce v-a prezentat stimatul coleg, cu privire la plangere penala. Intr-adevar, aceasta poate fi formulata in temeiul dispozitiilor art. 305 Cod Penal. Multa bafta!