avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare CCC si indem.de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare CCC si indem.de crestere a copilului

As dori sa stiu daca beneficiez de indem de crest a copilului daca am fost angajata timp de 4 luni cu program de 8 ore,iar acum mi s-a modificat programul la 4 ore /zi?mentionez ca nu sunt momentan insarcinata.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 4 Februarie 2013
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului - norma intreaga sau cu timp partial -, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, beneficiati de indemnizatia pentru CCC chiar daca aveti 2 ore/zi sau 4 ore/zi ori 8 ore/zi daca indepliniti conditia prevazuta de lege pentru acordarea indemnizatiei.

Baza legala este art. 2 din OUG nr.111/2010 :
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie daca am lucrat part time ( 1h/ zi)? IleanaCM IleanaCM Buna ziua! Lucrez part time, cu contract de 1h / zi de cateva luni iar de curând am aflat ca sunt însărcinată. Pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ... Mirabela19 Mirabela19 Lucrez de 8 luni pe un contract de 4 ore. În momentul de fata ma gândesc la un copil și vreau sa știu dacă exista vreo varianta sa adaug la cele 8 luni ... (vezi toată discuția)
O angajata cu timp partial de 3 ore/zi va beneficia de indemnizatie ccc? diamantcs diamantcs Buna ziua. Am o angajata cu timp partial de 3 ore/zi care este insarcinata. Va putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului si care va fi valoarea ... (vezi toată discuția)