Cum trebuie sa completez decl.205 la rubrica de impozit in conditiile in care:
- totalul impozitului pe 12 luni imi da o suma diferita decat daca calculez automat in declaratie impozitul pe totalul sumelor impozabile.
Eu ce completez la impozit, ce am platit sau ce imi da la calculul automat?
Nu am prelucrat inca date in D205, dar dupa parerea mea, aceste sume trebuie sa corespunda, iar daca spuneti ca sunt diferite as zice ca undeva este o greseala. Practic 205 centralizeaza sumele impozabile declarate in cursul anului. Daca descoperiti unde este greseala, atunci veti sti ce suma trebuie declarata si in D205.
Daca vorbim insa de diferente nesemnificative, de 1, 2 sau 3 lei, atunci probabil ca e vorba de aproximari.
Da, evident este vorba de sume mici.
- In fiecare luna, in decl.112, am pus suma impozitelor de la toti angajatii. Si este bine calculata'
- daca adun aceste impozite pe cele 12 luni ale anului trecut imi da suma X
In decl.205, la fiecare angajat, completez suma venitului impozabil pe aceleasi 12 luni. Aplic calculul automat din formularul 205. Cand ma uit in centralizatorul de pe acelasi formular imi da o suma diferita decat as aduna impozitele declarate in fiecare luna pe cele 12 luni, adica suma X+- cativa lei.
Nu e niciunde gresit. Diferenta este de la zecimalele care nu se afiseaza in formulare, dar care conteaza la calcule.
Intrebarea mea este:
Ce scriu eu la rubrica impozit. ce am, platit luna de luna la trezorerie sau ce rezulta din calculul automat, adica suma mai mica sau mai mare cu cativa lei?
Nu stiu daca este specificat undeva, parerea mea este sa treceti suma care rezulta din declaratiile lunare, respectiv cea platita.
Facand abstractie de Declaratia 205, daca aceste sume ar fi fost declarate prin Fise fiscale, atunci ele ar fi fost evidentiate tot lunar, si ar fi corespuns cu ce ati platit.
Acum imi explic o chestiune. Anul trecut, tin minte, am completat fisele fiscale ,completand impozitele folosind calculul automat. Atunci nu am inteles consecintele.
Mai tarziu, intrand pe dosarul fiscal, am vazut ca mai aveam de plata 3 lei la impozit.
M-am tot intrebat de unde aceasta diferenta deoarece platisem exact cat declarasem in fiecare luna.
Acum am gasit explicatia.
Multumesc pentru raspuns si eu inclinam sa completez D.205 asa cum am platit lunar pentru ca asta este adevarul.
Daca ei vor recalcula, asta e! Probabil vor trimite instiintare de plata daca va trebui sa mai platesc ceva in plus. :)
Fise fiscale
Radu Aura
Am completat si transmis D205, insa nu imi este clar daca mai trebuie intocmite fisele fiscale pentru salariati. Ma puteti ajuta sa clarific aceasta problema? (vezi toată discuția)