avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... RE: Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

RE: Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu lamuriri despre sansele mele de a obtine indemnizatia, caci urmeaza sa nasc in octombrie. Pana pe 29 ian 2009 nu se pune problema venituri profesionale supuse impozitului pe venit (lucrez din 2007 la aceeasi firma), dar de la 30 ian. am intrat in concediu fara plata si nu stiu cand firma isi va relua activitatea. Imi fac griji acum pentru ce va urma si va rog sa imi spuneti daca sunt valabile cele relatate mai jos (din ele eu inteleg ca daca raman in concediu fara plata chiar si mai mult de 30 zile si/sau daca firma angajatoare se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii- contractul meu de munca ramanand neschimbat- eu voi putea obtine indemnizatia) si daca se ia in considerare daca modific contractul de munca la firma cu 2 ore/zi:

"Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
"
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
ana_f, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana_f , utilizator 11:35, 15 Februarie 2009
Se i-au in considerare veniturile ultimelor 12 luni, nu programul de lucru sau norma de ore !
Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Prin urmare, sunt realizate venituri profesionale in aceasta perioada.

Dvs sunteti in CFP sau nu?

Da, sunt in CFP incepand cu 30 ian. Nu stiu ce urmeaza.
E mai bine daca intru in somaj? Daca stau toata luna in CFP, se mai ia in considerare?


Multumesc pentru raspunsuri.
Daca stati toata luna in CFP veti pierde dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului.
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;"

una din astea doua, CFP la cererea dvs, nu va fi luata in considerare.punctul k, este asa numitul somaj tehnic, in care beneficiati de o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75% din salariu.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic in timpul sarcinii (plata indemnizatie crestere copil) d_d d_d Buna seara, Am fost in concediu de crestere a primului copil iar in momentul reintoarcerii la servici (acum sunt din nou insarcinata, societatea a luat ... (vezi toată discuția)
beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului? ddddiana31 ddddiana31 Buna ziua , sunt o viitoare mamica (sarcina de [b]6 saptamani[/b]) si as dorii sa stiu daca o sa pot sa beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului Anca_87 Anca_87 Am o intrebare in legatura cu indemnizatia pt cresterea copilului.Sunt studenta in anul 3 ,la o facultate particulara ,la zi.Pot beneficia de indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)