avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in urma unei relatii de concubinaj (8 ani)

Buna ziua,
Va rog sa ma informati cum trebuie sa procedez in cazul in care m-am despartit de pesoana cu care am convietuit 8 ani: impreuna avem un baietel de 3 ani jumatate, am construit o casa in care am locuit( din 2007 pana in prezent).
Problema e ca aceasta persoana nu vrea sa imi returneze nici unul dintre lucrurile pe care le-am adus in acea casa: mobilier: elecrocasnice, .. pe motiv ca acea casa a fost construita pe numele si pe terenul lui. Banii pentru ridicarea casei insa i-am obtinut eu dintr-un credit ptr nevoi personale si alte surse (munca in olanda).
Trebuie sa precizez si faptul ca de-a lungul acestei relatii am avut multe probleme: certuri, violenta verbala si fizica - despartiri de scurta durata..
Cat poate sa ma coste un proces pentru obtinerea partii mele din ce-am investit acolo?
Cat poate dura un asemenea proces?

Astept cu mare interes raspunsurile Dvs!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 16:36, 10 Februarie 2013
trebuie sa introduceti o cerere de partaj pentru sistarea starii de coproprieatate cu privire la bunurile dobandite in timpul convieturii cu respectivul, avand dreptul sa recuperat partea cu care ati contribuit la dobandirea respectivelor bunuri.

costurile sunt legate de taxa de timbru, care se calculeaza astfel:

(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a)până la valoarea de 50 lei – 6 lei;
b)între 51 lei şi 500 lei – 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;
c)între 501 lei şi 5.000 lei – 51 lei + 8% pentru ce depăşeşte 500 lei;
d)între 5.001 lei şi 25.000 lei – 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e)între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f)între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g)peste 250.000 lei – 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

(3)Valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau în cerere (valoarea bunurilor care se impart, dupa pretuirea dv).

La acestea se adauga eventual onorariu avocat.
De fiecare data cand am discutat cu el despre situatia bunurilor comune m-a sfidat!
E foarte increzator ca din cauza faptului ca actele casei si ale terenului sunt trecute pe numele lui - eu nu as avea nici o sansa sa recuperez nimic..
Care e primul pas?: introducerea cererii de partaj la judecatoria de care apartin cu domiciliul?
E obligatoriu sa depun cererea la judecatoria de care apartin?
Cat timp dureaza cu aproximatie de la inaintarea cererii pana la prima sedinta? Pe ce perioada de timp se poate intinde un proces de genul asta?
Introduceti actiunea la instanta de la locul situarii imobilului, care banuiesc ca coincide cu cea de domiciliu.
Sotul va fi obligat sa depuna actele casei - dupa inceperea procesului.

Durata procesului depinde de la o instanta la alta, de regula nu ar trebui sa treaca mai mult de 60 zile de la inregistrare pana la termen.

Avand in vedere ca in 15 februarie intra in vigoare noul cod de procedura civila, va trebui ca inainte sa introduceti actiunea sa va adresati unui mediator, pentru informare asupra acestei proceduri, si sa fiti atenta pentru ca noua procedura este destul de complicata.
nu actiune de partaj tb sa introduceti dvs in instanta, ci o actiune in pretentii. nefiind casatoriti, imobilul si terenul fiind achizitionate pe numele concubinului, dvd puteti cere doar restituirea sumelor de bani investite in bunurile concubinului. veti avea castig de cauza doar daca puteti proba aceste investitii, cu inscrisuri, chitante, proba testimoniala, etc.
am construit o casa in care am locuit


cei doi au dobandit impreuna diferite bunuri, contribuind mai mult sau mai putin egal la dobandirea lor, de unde izvoraste starea de coproprietate, care nu se poate sista decat prin partaj.

Alte discuții în legătură

Taxa partaj maria1999 maria1999 cand trebuie platita taxa pt un partaj? in momentul depuneri cereri la judecatorie? si daca suma care o poti demonstra e mai mica decat ce ai cerut tu? ramai ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar zuza1980 zuza1980 Se poate face un partaj voluntar la un an dupa divort? Eu si fostul sot avem de impartit o Dacia Logan luata prin credit pe 10 ani (atat creditul cat si ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj ContSters97117 ContSters97117 Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual ... (vezi toată discuția)