Nu stiu daca problema mea se incadreaza in acest domeniu ,dar incerc totusi sa va adresez cateva intrebari in speranta ca imi veti putea raspunde, sau eventual indruma spre o alta sursa unde m-as putea informa.Iata povestea mea. Dupa aproape 6 ani de trait in concubinaj ne-am despartit din diverse motive,ne-am inteles amical(cel putin asa am crezut atunci ) asupra impartirii imobilului construit impreuna,precizez ca imobilul este trecut doar pe numele lui, la vremea respectiva n-am avut nicio problema legata de acest aspect,in naivitatea mea nu credeam ca se va ajunge aici.Din proprie initiativa m-am mutat din imobil,si am fost de acord ca partea mea sa fie achitata chiar si in rate.A trecut 1 an de atunci si nu am primit decat un sfert din ce mi se cuvine,motivand ca nu are bani si sa am rabdare.In urma unui ultimatum dat, m-a acuzat prin sms si verbal ca am patruns in absenta lui in locuinta si am furat bunuri si o suma mare de bani.Iar aceasta suma sa o consider achitarea lui de datorie fata de mine.M-a avertizat ca daca mai incerc sa-l contactez si sa mai emit pretentii, cheama politia si ma acuza oficial de furt avand si dovezi care ma incrimineaza.Sunt uluita si e putin spus.Ce pot sa fac? Care sunt sansele de a-mi recupera restul banilor? Pot sa-l acuz de calomnie doar pe baza unor mesaje scrise? multumesc
Referitor la acuzatia de calomnie nu cred ca poate fi retinuta.
Deoarece ati trait in concubinaj si aveti un imobil construit impreuna puteti deschide actiune de partaj iar la instanta sa dovediti ca ati contribuit la contruirea acelui imobil ( cu inscrisuri; martori; chitante).
Mie imi suna mai mult a santaj...
Strangeti toate probele care pot dovedi faptul ca ati contribuit in cota de ......(dvs. stiti) din valoarea imobilului la "construirea acestuia".Ar fi fost bine daca intelegerea cu fostul concubin prin care acesta s-a obligat sa va plateasca in rate "contributia la construirea imobilului" s-ar fi concretizat intr-un inscris! Consultati un avocat prezentandu-i tot ceea ce aveti ca dovezi, si veti afla ce sanse aveti in demararea unei actiuni precum si costurile estimative aferente.
Daca aveti probe (inscrisuri/martori) ati putea formula o actiune (mult controversata dealtfel) in declararea simulatiei actului si constatarea calitatii dvs. de coproprietar al imobilului.Actiune destul de dificila insa va repet, doar daca aveti dovezi "solide".
Legea română nu recunoaşte concubinajul ca formă de convieţuire. Potrivit prevederilor Codului Familiei, statul român ocroteşte căsătoria şi familia, apără interesele mamei şi ale copilului si recunoaşte căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă.
In ultimii ani concubinajul este forma moderna de convietuire preferata fata de forma clasica a casatoriei, adesea invocandu-se motivele economice, dar nu numai. La nivel national s-au facut eforturi de reglementare a relaţiilor bazate pe concubinaj, dar fara succes, desi, dupa parerea mea, si nu cred ca sunt singura, ar fi excelent sa se legalizeze aceasta stare. Propunerea legislativă care s-a facut si a fost respinsa cuprindea prevederi privind încheierea în formă autentică şi înregistrarea contractului de uniune consensuală în Registrul pentru evidenţa persoanelor aflate în concubinaj. Acest registru se păstrează la serviciul de stare civilă din raza domiciliului comun ales de concubini. Respingerea acestui proiect a avut la baza urmatoarea motivatie: că promovarea propunerii legislative nu este oportună, întrucât concubinajul subminează instituţia căsătoriei care este principala formă de existenţă a familiei. Cuplul familial este mult mai interesat de realizarea funcţiilor pe care societatea le atribuie tradiţiei instituţiei căsătoriei. Argumentele mele pro pt legalizarea concubinajului sunt: în urma introducerii acestei forme legale de convieţuire s-ar reduce numărul de procese de divorţ şi partaj; oferă o alternativă care urmăreşte garantarea unei minime protecţii sociale pentru cuplurile care trăiesc în concubinaj, precum şi a numărului de copii născuţi în afara căsătoriei; prin propunerea legislativă se doreşte o protecţie socială a acestor cupluri, iar prin recunoaştere statul poate exercita un control asupra aspectelor sociale ridicate de către acestea.
Desi relatia de concubinaj nu este recunoscuta de lege, nimic nu mai impiedica un cuplu necasatorit sa locuiasca si sa dobandeasca bunuri impreuna, sa contracteze datorii sau sa dea nastere copiilor. Totul pana la problemele legate de partaj. Cand relatia se rupe, deterioreaza si fiecare isi pretinde partea din ceea ce a acumulat pe parcursul ....concubinajului. Din punct de vedere juridic, pe planul relatiilor personale nu exista probleme. Este, de altfel, avantajul incontestabil si evident al unei asemenea relatii. Dar, se pune problema care este regimul bunurilor dobanidite in comun. Sotii sunt proprietari ai bunurilor comune in devalmasie, modul lor de contributie la achizitionarea bunurilor socotindu-se in raport cu intreaga masa partajabila, si nu raportat la fiecare obiect in parte. In cazul bunurilor dabandite de concubini se va avea in vedere fiecare bun in parte. Astfel, daca la achizitionarea unui obiect de mobilier cei doi au contribuit in proportie egala, atunci tot in aceasta proportie vor avea dreptul sa ia in cazul partajului. Tipul de proprietate se numeste pe cote parti, deoarece proportia fiecaruia de contributie este stabilita foarte precis. Daca un anumit bun dobandit nu este partajabil in natura si fostii concubini nu se inteleg, atunci obiectul respectiv poate fi vandut si suma de bani obtinuta va fi impartita conform cotei ce-i revine fiecaruia. Spre deosebire de soti, oricare dintre concubini in calitate de proprietar comun poate face acte de folosinta asupra bunurilor comune numai in masura in care nu aduce atingere folosintei concomitente a celuilalt proprietar si nu schimba destinatia bunurilor respective, ceea ce inseamna, in fapt, ca actele de folosinta nu pot fi facute decat cu consimtamantul celuilat coproprietar. Cu atat mai mult, actele de dispozitie nu pot fi facute decat cu consimtamantul celuilat coproprietar.
In situatia in care un bun este dobandit de cei doi parteneri de viata, dar in actul de achizitie figureaza numai unul dintre ei. Contributia si a celuilalt partener fiind o situatie de fapt, poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, inclusiv cu martori. Concubinii nu au vocatie reciproca la mostenirea celuilat. Este vorba de mostenirea legala, deoarece nimic nu ii impiedica sa lase un testament prin care sa-l instituie mostenitor pe partenerul sau.
Si in final sa mentionam cel mai important lucru in cazul unei despartiri in concubinaj, si chesyia asta ar trebui sa o facem tot timpul, nu sa ne dam seama abia cand se sfraseste ca nu am facut ceea ce trebui. Adica trebuia stranse probe ca sa puteti dovedi oricand contribuitia dvs la cele partajate. Drepturile obţinute în urma despărţirii se stabilesc cu probe şi martori.