avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in urma decesului unui sot
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in urma decesului unui sot

In urma decesului unui sot, celalat sot poate primi pensie de urmas? Descrierea situatiei:
- casatorie de peste 40 de ani
- sotul decedat avea pensie militara (mai exista, sau a fost trecuta in sistemul public de pensii??)
- pensia sotului in viata este semnificativ mai mica decat era a celui decedat.
- amandoi sunt pensionari de peste 20 de ani

Ce demersuri trebuie facute? In ce termen de timp? Pentru cata vreme se poate primi pensia de urmas? Care ar fi valoare acesteia?

Ajutor de inmormantare se acorda? Ce demersuri trebuie facute, la ce institutie, ce acte sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: tibi12 , utilizator 20:38, 5 Februarie 2013
Aveti dreptul la pensie de urmas:

Legea 263/2010

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;


(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;


Ajutor de inmormantare,nu.Ajutor de deces,da.


Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;


Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.



Art. 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

Multumesc petnru raspuns. Nu gasesc in lege indicatii in legatura cu solicitarea pensiei de urmas. Sotul in viata ce trebuie sa faca pentru obtinerea pensiei de urmas?

Si nu gasesc nici termenul de solicitare a ajutrului de deces.

Ce acte aduc "dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces", legea din nou trimite complet vag la "orice mijloc de proba admis de lege. " Ce inseamna asta? Un exemplu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces dupa 9ani SLDTimisoara SLDTimisoara Buna ziua,am doua intrebari la dvs.daca doriti sa-mi raspundeti va rog?: 1.Sora mea a decedat in anul 2005.Nu a fost angajata,nu am primit nici un ajutor de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si ajutor de deces Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua, O persoana care beneficiaza de pensie urmas a decedat.Membrii familiei pot beneficia de ajutor de decces? Si in ce valaoare? Va multumesc. (vezi toată discuția)