avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 Intrebare CAEN servicii curierat
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

Intrebare CAEN servicii curierat

Buna ziua

In cadrul codurilor CAEN pentru activitati de posta si curier exista doua variante

5310 Activitati postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal
(clasa include activitati ale serviciilor postale desfasurate sub obligativitatea serviciului universal de unul sau mai multi furnizori de servicii universale. Activitatile includ utilizarea infrastructurii de servicii universale inclusiv locatii pt vinzarea cu amanuntul, .... etc)

si

5311Alte activitati postale si de curier
(clasa include primirea, preluarea, transportul si distribuirea (intern sau international) a scrisorilor, pachetelor si coletelor (de tip postal) de catre firme ce desfasoara activitati in afara obligativitatii serviciului universal... etc)

Practic continutul celor 2 este acelasi, cu aceasta exceptie a "obligativitatii serviciului universal" care nu inteleg ce inseamna (si ca atare nu stiu la care dintre coduri trebuie incadrata activitatea)
Practic trebuie sa mai adaug acest cod CAEN de servicii curier, activitate pe care o voi presta in baza unui contract cu o firma canadiana - practic eu nu VIND marfa lor ci ei o trimit, eu o distribui la clienti in calitate de "agent de livrare" (curier). As presupune (intuitiv) ca ma incadrez in a doua categorie dar as vrea sa stiu exact ce inseamna acea obligativitate a serviciilor universale fiindca nu as vrea sa adaug obiectului de activitate un cod CAEN gresit. Mai ales ca procedura asta de adaugare CAEN costa nu tocmai putin (am mai facut-o cu ceva timp in urma) :))

Multumesc anticipat pentru raspuns

Elena
Cel mai recent răspuns: tanguera , utilizator 18:12, 17 Februarie 2009
Furnizorul desemnat va avea obligaţia de a furniza pe tot teritoriul României următoarele servicii: colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor de corespondenţă, imprimatelor şi trimiterilor de publicitate prin poştă, interne şi internaţionale, în greutate de până la 2 kg (inclusiv), colectarea, sortarea, transportul şi livrarea coletelor poştale, interne şi internaţionale, în greutate de până la 10 kg (inclusiv 10 kg), distribuirea coletelor poştale cu limite de greutate între 10 kg şi 20 kg (inclusiv 20 kg) expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia.
Persoanele interesate să dobândească calitatea de furnizor de serviciu universal pot depune cerere de desemnare pentru cel puţin unul dintre serviciile menţionate anterior, cumulativ cu furnizarea serviciului de trimitere recomandată şi a serviciului de trimitere cu valoare declarată corespunzătoare serviciilor alese.
Cererile pot fi transmise la sediul ANC din Str. Delea Nouă, nr. 2, sector 3, Bucureşti sau la structurile teritoriale ale ANC. Data limită pentru transmiterea cererilor de desemnare este 9 martie 2009, ora 14.00.
În vederea stabilirii cererii câştigătoare, se vor lua în considerare gradul de acoperire a teritoriului naţional garantat de solicitanţi, inclusiv densitatea punctelor de acces şi de contact ale reţelelor poştale operate de aceştia sau de alţi furnizori de servicii poştale cu care solicitanţii au încheiat contracte în acest scop, experienţa anterioară în furnizarea serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal pentru care s-a solicitat desemnarea sau a altor servicii poştale, capacitatea tehnică, economică şi financiară a solicitanţilor, capacitatea de a asigura un nivel uniform al tarifelor pentru serviciile din sfera serviciului universal pe întreg teritoriul ţării, costul net asociat furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal pentru care se solicită desemnarea precum şi alte date relevante prezentate de solicitant.
Cererile vor fi analizate şi câştigătorul va fi desemnat până cel mai târziu la data de 25 aprilie 2009, urmând să aibă obligaţia furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în perioada 25 aprilie 2009 – 31 decembrie 2012.
Deci va incadrati lejer in cea de-a doua grupa caen.Pt.prima, se incadreaza de ex.:Posta Romana.
Multumesc frumos informatia a fost foarte utila =D>
Revin la acest subiect cu o nelamurire: firma cu care urmeaza sa fac contract imi sugereaza sa trec la obiectul de activitate si "intermediere comerciala" numai ca nu am gasit asa ceva in codul CAEN, doar intermedieri financiare si imobiiare. Intrucit mi s-a sugerat ca ar fi bine sa lucrez individual si nu prin firma iau in considerare posibilitatea de a ma inregistra ca PFA (am postat si un alt subiect in forum "PFA si administrator SRL" in care intrebam daca pot fi si una si alta) insa as vrea sa aleg cu atentie codurile CAEN astfel incit sa fac lucrurile cum trebuie.

Practic e vorba de o firma din Canada careia urmeaza sa-i servesc ca "agent de livrare" intre firma si clientii de aici. Factura este emisa de firma canadiana, eu nu fac decit sa preiau comenzile si sa le livrez. Asta inseamna curierat in toata regula, dupa parerea mea. Este ca si cum apelezi in Romania la o firma de curierat care transporta pachetul tau insotit de factura emisa de tine ca vinzator al bunului respectiv si apoi incaseaza banii de la clienti si ti-i aduce inapoi sau ti-i depune in cont. Taxa de curierat se retine la destinatar sau expeditor, dupa cum este cazul. In conditiile de fata firma va plati un comision pentru aceste servicii.

Fiind vorba de o firma care nu este in Romania evident nu cunoaste legile noastre si codurile CAEN, ei au sugerat ce li s-a parut potrivit. De asemenea, firma neavind sediul in Romania nu voi putea incheia o "conventie civila" fiindca aceea ar trebui sa se supuna legilor romane iar contractul se va face dupa legile lor. Eu am insa nevoie de o forma fiscala legala aici pentru declararea veniturilor si plata impozitelor +CAS etc.

Va intreb deci, daca stiti de vreun CAEN care sa se refere la "intermediere comerciala" sau vreun alt cod in afara de serviciile de curier, care s-ar preta adaugat la activitatea descrisa mai sus.

Va multumesc.
Puteti alege din:

4611 Intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate
4612 Intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie
4613 Intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii
4614 Intermedieri în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane
4615 Intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie
4616 Intermedieri în comerţul cu textile, confecţii din blană, încălţăminte şi articole din piele
4617 Intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun
4618 Intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific, n.c.a.
4619 Intermedieri în comerţul cu produse diverse

Multumesc frumos, la comert cu ridicata nu cautasem :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva servicii postale din interiorul tarii roxana20 roxana20 Buna ziua Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema. Primesc factura servicii postale (trimis colet in tara) pe care am si tva.Deduc tva-ul ... (vezi toată discuția)
Plata în avans a unor servicii ce nu depind de pfa Raoul94 Raoul94 Bună Seara, În primul rând le mulțumesc tuturor celor care activează pe acest forum și care oferă informații de foarte mare ajutor, de multe ori am ... (vezi toată discuția)
Casa de expeditii antoaneta_panait antoaneta_panait Buna ziua.Vreau sa imi deschid o casa de expeditii iar pentru asta am vazut ca sunt necesare 3 lucruri care ma ingrijoreaza:1. licenta de la Arr, despre care ... (vezi toată discuția)