avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neconcordante intre dispozitiv si considerentele unei ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neconcordante intre dispozitiv si considerentele unei hotarari

Buna seara! in situatia in care considerentele unei hotarari sunt contradictorii cu dispozitul aceleeasi hotarari, ce procedeu juridic am la dispozitie pentru a cere indreptarea acestei erori? Deasemeni, exista neconcordante intre seriile actelor depuse la dosar si cele trecute in motivarea instantei. Sper ca ma puteti ajuta, orice sfat este bine venit. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: d.eloredana , utilizator 15:12, 6 Februarie 2013
Depinde.

Erorile materiale (serii de act scrise de-a-ndoaselea) se pot indrepta din oficiu sau in baza unei cereri de indreptare eroare materiala.

Dar contradictia intre considerente si dispozitiv "se rezolva" in calea de atac indreptata impotriva acelei hotarari. (daca, spre pilda, dintr-o parte rezulta ca actiunea este intemeiata, iar din alta parte ca actiunea nu este intemeiata, asta nu este eroare materiala).

N-ar putea nimeni sa va spuna ...citind in frunzele de ceai (fara sa vada hotararea) care este calea de urmat.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
romascanu, moderator
Aceasta cerere de indreptare a erorilor materiale se poate adresa instantei de apel, oral, la primul termen de infatisare? Va multumesc! o zi buna!
Indreptarea erorilor materiale se fac de catre instanta care a comis aceste erori. Prin urmare, daca este vorba despre indreptarea erorilor adresati aceasta cerere catre instanta care a gresit.

In rest, in ceea ce priveste contradictia dintre considerente si dispozitiv intr-adevar trebuie studiata hotararea.
Atunci cum ma sfatuiti sa procedez? in speta, eroarea materiala se gaseste in motivarea hotararii Tribunalului, prima instanta, in fapt seria si numarul unei chitantei sunt trecute gresit, necorespunzand cu cele de pe chitanta depusa la dosar. Vineri am primul termen in fata instantei de apel si nu stiu cum sa fac sa atrag atentia asupra acestei greseli. Va multumesc!
In drept nu e valabila zisa aceea: toate drumurile duc la Roma.

De aceea v-am dat cel mai stiintiic raspuns in drept = DEPINDE

De ce "depinde"? Pai:

Indreptarea erorii materiale NU poate fi ceruta pe calea apelului. Si viceversa: Ceea ce constituie motiv de apel NU poate fi solicitat pe calea cererii de indreptare eroare materiala.

Va jucati de-a procedura civila cerand X pe calea Y sau Y pe calea X, v-ati ratacit.

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala Dani12 Dani12 Buna ziua Se considera eroare materială daca instanta spune in decizie: - pârâtul plătește reclamantei suma de x lei Si dupa revine si spune Sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot solicita îndreptarea erorii efectuate de instanță privind calculul la plata cheltuielilor de judecată pe care pârâtul trebuie să mi le plătească? _Alin_ _Alin_ Cum se procedeaza repararea erorii cauzate de instanta la plata cheltuielilor de judecată? Mentionez ca in momentul cand am introdus actiunea in judecată, ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere major LUMI1971 LUMI1971 Fiica mea devenind majora, si-a actionat tatal pentru plata pensiei alimentare.Ieri am primit Hotararea cu plata pensiei pana la definitivarea studiilor,cu ... (vezi toată discuția)