Buna seara! in situatia in care considerentele unei hotarari sunt contradictorii cu dispozitul aceleeasi hotarari, ce procedeu juridic am la dispozitie pentru a cere indreptarea acestei erori? Deasemeni, exista neconcordante intre seriile actelor depuse la dosar si cele trecute in motivarea instantei. Sper ca ma puteti ajuta, orice sfat este bine venit. Va multumesc!
Erorile materiale (serii de act scrise de-a-ndoaselea) se pot indrepta din oficiu sau in baza unei cereri de indreptare eroare materiala.
Dar contradictia intre considerente si dispozitiv "se rezolva" in calea de atac indreptata impotriva acelei hotarari. (daca, spre pilda, dintr-o parte rezulta ca actiunea este intemeiata, iar din alta parte ca actiunea nu este intemeiata, asta nu este eroare materiala).
N-ar putea nimeni sa va spuna ...citind in frunzele de ceai (fara sa vada hotararea) care este calea de urmat.
Indreptarea erorilor materiale se fac de catre instanta care a comis aceste erori. Prin urmare, daca este vorba despre indreptarea erorilor adresati aceasta cerere catre instanta care a gresit.
In rest, in ceea ce priveste contradictia dintre considerente si dispozitiv intr-adevar trebuie studiata hotararea.
Atunci cum ma sfatuiti sa procedez? in speta, eroarea materiala se gaseste in motivarea hotararii Tribunalului, prima instanta, in fapt seria si numarul unei chitantei sunt trecute gresit, necorespunzand cu cele de pe chitanta depusa la dosar. Vineri am primul termen in fata instantei de apel si nu stiu cum sa fac sa atrag atentia asupra acestei greseli. Va multumesc!
In drept nu e valabila zisa aceea: toate drumurile duc la Roma.
De aceea v-am dat cel mai stiintiic raspuns in drept = DEPINDE
De ce "depinde"? Pai:
Indreptarea erorii materiale NU poate fi ceruta pe calea apelului. Si viceversa: Ceea ce constituie motiv de apel NU poate fi solicitat pe calea cererii de indreptare eroare materiala.
Va jucati de-a procedura civila cerand X pe calea Y sau Y pe calea X, v-ati ratacit.