avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie de invaliditate grad II se poate cumula cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie de invaliditate grad II se poate cumula cu alte venituri?

Un pensionar de invaliditate încadrat în gradul II poate cumula pensia cu alte venituri?
Stiu ca Pensia de invaliditate pentru gradul II este caracterizata: prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire - si ca nu se mai poate lucra cu carte de munca, dar se mai poate lucra pe baza de contract de colaborare? Sau sub alta forma?
Iar, in cazul in care nu se mai poate munci sub nicio forma in mod legal, daca se munceste, ce se poate intampla?
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 5 Februarie 2013
Art. 118 din LEgea nr.263/2010
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Asadar, pensionarii de invaliditate gradul II nu pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii..
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Iar daca se lucreaza cu contract de colaborare, ce se poate intampla?
I se poate suspenda plata pensiei ...
Multumesc.
Doar atat? Sau poate fi obligata si la inapoierea pensiei deja acordate?
Daca se constata, atunci va putea fi obligat sa restituie pensia primita pentru perioada respectiva ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala neagadanut neagadanut Buna ziua Acum 2 saptamini m-am operat la coloana(inceput de paralizie la piciorul sting),fiind in medical o luna,dupa care trebuie sa ma duc la control sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Pot avea o colaborare pe drepturi de autor daca ma pensionez pe caz de boala? MirelaDorobantu MirelaDorobantu Buna ziua As vrea sa ma pensionez pe caz de boala (am 30 de ani vechime si o sanatate precara), dar am o colaborare cu o editura. Vreau sa stiu daca din ... (vezi toată discuția)