avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit incadrare activitate la \\"consultanta\\"
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

incadrare activitate la "consultanta"

Ce servicii pot fi considerate ca facand parte din activitatea de "consultanta", pentru a nu se trece la regimul fiscal de "microintreprindere"?
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 16:36, 5 Februarie 2013
Conform DEX:

CONSULTÁNT, -Ã, consultanți, -te s. m. și f. Specialist care dă indicații sau trage concluziile în chestiuni care privesc specialitatea sa. – Din fr. consultant.

CONSULTÁNȚÃ s. f. oferirea de sfaturi calificate în probleme de conducere și organizare.
consultánță s.f. Oferirea de sfaturi calificate în probleme de conducere și organizare ◊ „Spre deosebire de alte profesii, specialistul în consultanță pentru problemele organizării și conducerii dispune de pregătirea și competența necesară pentru a investiga și identifica problemele referitoare la obiectivele, procedeele și metodele conducerii unității economice. Deci, în mare, acesta este portretul-cadru al profesiei de consultant."

Din cunostintele mele, nu cred ca este prevazut in vreo reglementare punctual, ce servicii se incadreaza in categoria "consultanta", motiv pentru care, daca contribuabilul nu va face incadrarea asa cum trebuie, in functie de clauzele contractuale incheiate cu clientii, cred ca inspectorii fiscali au, conform codului fiscal, libertatea de a reincadra activitatile. Cred ca depinde foarte mult de clauzele contractuale, incadrarea sau nu, a veniturilor, in categoria "venituri din activitati de consultanta".


Astept si alte pareri, intrucat sunt si eu interesata de subiect.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Parerea mea este ca se refera la codurile CAEN din sectiunea M.
Daca societatea are mai multe coduri CAEN iar venitul preponderent este realizat din activitatile de consultanta si management atunci aplica
Art 38 (6) Nu sunt obligate să aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

Eu asa vad lucrurile, dar sper ca luni dupamasa sa pot sa ofer mai multe detalii.
Luni este organizat la AFP Cluj seminar pe aceste teme.Poate si in judetele dvs se organizeaza, verificati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venituri din activitati cu cod caen 7022 si 6622 robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Am doua situatii: O firma care are in CUI codul CAEN 4711 dar a obtinut venituri in 2012 prin activitati din codul CAEN 7022 (consultanta in ... (vezi toată discuția)
Societate de contabilitate Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Societate de contabilitate ce desfasoare exclusiv prestari servicii contabilitate definite in contractul incheiat cu partenerii,cu cod caen 6920-are venituri ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere prest prest Buna ziua. O firma care are COD CAEN 6920\\"Activitati de contabilitate si audit financiar,consultanta in domeniu\\"(activitate principala) si care a avut o ... (vezi toată discuția)