Buna ziua,
Am o nedumerire legata de prescriptia unei datorii, mai precis am urmatoarea situatie: fostul meu socrul m-a "sponsorizat" cu o suma de bani (suma folosita la vremea respectiva, adica in anul 2007, la reconstructia unei magazii-proprietate a mamei mele). In 2012, anul finalizarii divortului, mi-a trimis o scrisoare prin care imi solicita restituirea sumei pe care am primit-o de la el in 2007( fara nici un act scris)
Intrebarea mea este: datoria este, sau nu este prescrisa si de la ce data decurge prescriptia de 3 ani (2007 sau 2012)?
multumesc
Socrul ar trebui sa solicite banii de la proprietarul magaziei.Datoria se prescrie in termen de 3 ani de la data cand trebuia restituita . Intrucat nu exista nici un act e greu ca socrul sa dovedeasca acest imprumut . Daca ati recunoscuit in vreun inscris ca aveti o datorie fata acesta , va putea sa va execute pe suma .
Prescriptia incepe sa curga de la data scadentei. Daca ati stabilit o data pentru restituirea imprumutului, atunci de la aceasta data incepe sa curga prescriptia de 3 ani. Daca insa nu v-ati inteles la o data a restituirii imprumutului, prescriptia curge de la data nasterii raportului juridic, respectiv de la data acordarii imprumutului. Doar in aceasta ultima ipoteza datoria e prescrisa.