avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie datorie

Buna ziua,
Am o nedumerire legata de prescriptia unei datorii, mai precis am urmatoarea situatie: fostul meu socrul m-a "sponsorizat" cu o suma de bani (suma folosita la vremea respectiva, adica in anul 2007, la reconstructia unei magazii-proprietate a mamei mele). In 2012, anul finalizarii divortului, mi-a trimis o scrisoare prin care imi solicita restituirea sumei pe care am primit-o de la el in 2007( fara nici un act scris)
Intrebarea mea este: datoria este, sau nu este prescrisa si de la ce data decurge prescriptia de 3 ani (2007 sau 2012)?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 14:55, 5 Februarie 2013
Socrul ar trebui sa solicite banii de la proprietarul magaziei.Datoria se prescrie in termen de 3 ani de la data cand trebuia restituita . Intrucat nu exista nici un act e greu ca socrul sa dovedeasca acest imprumut . Daca ati recunoscuit in vreun inscris ca aveti o datorie fata acesta , va putea sa va execute pe suma .
Prescriptia incepe sa curga de la data scadentei. Daca ati stabilit o data pentru restituirea imprumutului, atunci de la aceasta data incepe sa curga prescriptia de 3 ani. Daca insa nu v-ati inteles la o data a restituirii imprumutului, prescriptia curge de la data nasterii raportului juridic, respectiv de la data acordarii imprumutului. Doar in aceasta ultima ipoteza datoria e prescrisa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract imprumut fara data de expirare si fara garantii Ki24 Ki24 Buna ziua, Am o hartie de mana de la fostul meu sot, scrisa in timpul casatoriei. In aceasta declaratie este me tionat faptul ca sotul meu a luat de la ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei nicoaradidina nicoaradidina buna ziua, va rog sa imi spuneti daca mai am vreo sansa sa imi recuperez niste bani dati imprumut in anul 2007, in conditiile in care in anul 2011 am primit in ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperare gigel1980 gigel1980 Buna ziua,numele meu nu este asa important,am o intrebare si am vazut ca sunteti in masura legii sa raspundeti la ea! Tatal meu a facut un credit bancar de ... (vezi toată discuția)