avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... fisa postului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

fisa postului

Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 16:38, 5 Februarie 2013
In fisa postului sunt cuprinse atributiile pe care trebuie sa le indepliniti la locul de munca adica sarcinile de serviciu,precum si anumite obligatii stipulate de legea funcionarilor publici,descrierea postului dvs. Pe baza fisei postului puteti sa cunoasteti activitatile pe care aveti obligatia sa le desfasurati precum si obligatiile pe care le aveti.Nu puteti lua la cunostiinta de fisa postului decat prin semnarea ei.Neindeplinirea atributiilor si obligatiilor inscrise in fisa postului atrage dupa caz ,raspunderea materiala,disciplinara,civila si penala.
Este vorba de o modificare a fisei postului pentru ca fisa postului este intocmita si semnata de functionarul public la numirea sa prin actul administrativ emis de ordonatorul de credite, conform legii 188/1999, art 62, alin (3), (4), (5) .
[ link extern ]

Deci nu poate fi vorba decat de o actualizare a fisei postului.
Care este motivul refuzului ?

In legea privind statutul functionarului public nu exista in mod explicit o obligatie si/sau o sanctiune pentru refuzul de a semna modificarile din fisa postului dar refuzul semnarii fisei postului si mai departe neindeplinirea dispozitiilor legale ale sefului ierarhic constituie o comportare necorespunzatoare in serviciu care poate atrage sanctiunea disciplinara.

In cazul in care functionarul public considera ca dispozitiile date de catre seful sau ierarhic sunt ilegale( ca cele din fisa postului) are datoria de a aduce la cunostinta superiorului sefului sau ierarhic :
"ART. 45
(1) Funcţionarii publici rãspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor
ce le revin din funcţia publicã pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le
sunt delegate.
(2) Funcţionarul public este obligat sã se conformeze dispoziţiilor primite de
la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul sã refuze, în scris şi motivat,
îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacã le considerã
ilegale. Dacã cel care a emis dispoziţia o formuleazã în scris, funcţionarul public
este obligat sã o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vãdit ilegalã.
Funcţionarul public are îndatorirea sã aducã la cunoştinţã superiorului ierarhic al
persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa post functionari publici tudor16 tudor16 Este legal sa se inscrie in fisa postului \"ORICE ALTE ARTIBUTII PRIMITE DE LA SEFUL IERARHIC SUPERIOR ...\"? (vezi toată discuția)
Fisa postului atukalex atukalex este legala sarcina cuprinsa in fisa postului potrivit careia angajatul executa orice alte dispozitii primite din partea sefilor? (vezi toată discuția)
Dispozitie primar-fisa postului brandon99 brandon99 Primarul poate emite o dispozitie catre un sef de compartiment pentru ca acesta sa intocmeasca fisa postului unui functionar public (din subordinea sa) cu ... (vezi toată discuția)