avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... citare parti expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

citare parti expertiza

Este obligatorie citarea partilor intr-o expertiza judiciara penala?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 9 Februarie 2013
Intrebarea este una la modul general, iar raspunsul unul asemenea : Depinde in functie de obiectul supus expertizei. Sunt situatii in care expertiza nu se poate realiza fara ca o anumita persoana/persoane sa fie prezenta/prezente si situatii in care o anumita expertiza nu are nevoie de prezenta unei / unor persoane
Pentru intocmirea raportului de expertiza tehnica judiciara, prin care expertul/ specialistul tehnic judiciar trebuie sa raspunda obiectivelor formulate in ordonanta procurorului, in cazul in care prezenta partilor este utila pentru confirmarea sau obtinerea de noi informatii, pentru furnizarea de documente suplimentare celor aflate la dosarul cauzei, pentru efectuarea unui experiment judiciar sau pentru ascultarea partilor una in prezenta celeilate, expertul/ specialistul judiciar va convoca partile prin adresa recomandata cu confirmare de primire, indicand locul, data si ora, respectiv documente care trebuie prezentate de catre partile in dosar.
Expertul/ specialistul tehnic judiciar poate convoca si alte persoane (martori), eventual reprezentanti ai unor firme, care au legatura cu obiectul expertizei si care ar putea sa dea informatii suplimentare pentru intocmirea raportului de expertiza.
In majoritatea cazurilor, se efectueaza convocarea partilor mentionate in dosar.
gigipopa a scris:


Expertul/ specialistul tehnic judiciar poate convoca si alte persoane (martori), eventual reprezentanti ai unor firme, care au legatura cu obiectul expertizei si care ar putea sa dea informatii suplimentare pentru intocmirea raportului de expertiza.
In majoritatea cazurilor, se efectueaza convocarea partilor mentionate in dosar.



@gigipopa

Va rog sa-mi indicati actul normativ, inclusiv articolele din respectivul act normativ, in care expertul poate convoca la efectuarea expertizei si alte persoane in afara partilor implicate in cauza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Pentru cioan.
Experienta proprie, cu acceptul procurorului/ judecatorului, in conditiile in care orice informatie suplimentara este utila pentru intocmirea corecta a raportului de expertiza.
Un exemplu: intocmirea unui raport de expertiza la un accident de munca petrecut cu 2-3 ani inainte de data incredintarii expertizei sau atunci cand procurorul doreste ca raportul de expertiza sa fie gata inainte de primirea dosarului de la ITM sau daca in urma citirii dosarului si a raportului primit de la ITM de catre parchet, expertul/ specialistul sesizeaza anumite aspecte care pot fi lamurite prin discutie fata in fata cu alta persoana (decat cele implicate in proces) care detine date despre eveniment.
Ulterior in baza datelor culese verbal sau in scris, la data expertizei, procurorul/ judecatorul intocmeste si documente proprii.
Va pot da si multe alte exemple.
Documentul de convocare se anexeaza la raportul de expertiza tehnica.
De altfel ce nu este interzis prin lege, este permis (ma refer strict la convocare, pentru a nu va crea motiv sa credeti dvs. ca ma refer la altceva).
Daca doriti sa purtam astfel de discutii, este mai bine sa le facem prin e.mail, de altfel aceasta propunere v-am facut-o si anterior.
In discutia aceasta, pe forum, mi s-ar fi parut corect (din punctul meu de vedere), ca dvs. sa mentionati ca nu cunosteti actul normativ care permite .....
Nu va voi mai raspunde, pentru genul acesta de intrebari, decat daca ma contactati prin e.mail.
Numai bine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila Carmen Aionesei Carmen Aionesei adresa citare parti si solicitare documente (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)