avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas pentru sot cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas pentru sot cu handicap

Buna ziua,

as dori sa pun o intrebare poate ma poate ajuta cineva.

Tatal meu a murit de curand la 61 de ani. Mama are 56 de ani, handicap de gradul 1 din 2008 si este pensionata pe caz de invaliditate din 1989. In acest momente primeste pensie de boala si pensie de handicap. Au fost casatoriti tip de 29 de ani. Am citit legea si din cate am inteles mama poate primi pensie de urmas jumatate din pensia lui tata sau toata daca renunta la pensia ei (nu stiu daca ambele sau cum functioneaza). Ar fi bine daca ar putea comuta pe pensia lui tata pentru ca este sigur mai mare.

Am fost la casa de pensii sector 6, ei au fost complet naucitori. Au zis ca mama poate sa opteze pentru 6 luni la pensia lui tata dar dupa aia nu mai are dreptul la nici o pensie. La alt ghiseu mi s-a dat un alt raspuns, ca doar jumatate si trebuie sa renunte la pensia ei. Nu mi-au dat impresia ca stiu cum functioneaza sistemul si de asta intreb aici. Care sunt drepturile ei?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: RazM , utilizator 11:36, 7 Februarie 2013
Mama dvs. poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie: a ei de invaliditate sau pensia de urmas, in cuantum de 50% din pensia tatalui, daca acesta avea dreptul la ea.
Nu ati mentionat nimic de situatia tatalui. Daca avea 61 de ani, probabil ca nu era inca pensionar. Ar fi bine sa precizati cata vechime avea, daca a avut grupa de munca.
Va dau prevederile legislative, sa va lamuriti mai bine:

Legea nr.263/2010:

SECŢIUNEA a 5-a
Pensia de urmaş

ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
ART. 85
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
ART. 86
(1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART. 87
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART. 88
Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.
ART. 91
În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).
ART. 92
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

Tata avea vechime in munca de 36 de ani plus 5 ani facultatea plus 6 luni armata.
A avut grupa 2 in vreo 12 ani consecutivi intre martie si noiembrie (munca de teren) si in rest a facut munca de birou. Totul la aceeasi firma.

In acest moment nu am reusit inca sa obtinem si carnetul de munca. Exista un termen limita la care trebuie depuse actele? Trebuie renuntat si la ajutorul de handicap al mamei sau nu?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema pensie de urmas valentina1977 valentina1977 BUNA SEARA AM SI EU O PROBLEMA, TATA AMURIT ACUM 2 ANI IAR MAMA CARE A RE 55 ANI NU ARE DREPTUL LA PNSIA DE URMAS DUPA TATA SI AS VREA SA STIU DE CE SI CE SE ... (vezi toată discuția)
Pensionare badescucorina badescucorina tatal meu este decedat de 4 ani ,a beneficiat de pensie pe caz de boala pana in ziua decesului,in urma lui a ramas un minor care beneficiaza de o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ma_ria ma_ria Buna ziua, mama poate sa beneficieze de pensie de urmas, tata fiind decedat in 2013? In ce consta si cum se poate proceda? Multumesc. (vezi toată discuția)