Comitetul executiv, prin presedinte, are obligatia sa ia masurile necesare pentru obligarea locatarilor sa readuca la starea initiala orice modificare constructiva neautorizata a partilor comune ale imobilului. Daca nu este posibil sa se inteleaga, locatarul poate fi chemat in instanta pentru modificarea facuta bunului comun care impiedica utilizarea normala a acestuia.de catre coproprietarii instalatiilor comune.
Noul cod civil prevede:
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 647 Regimul juridic general. Coproprietatea forţată. Proprietatea comună
Regimul juridic general
(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.
[ link extern ]
[ link extern ]
@alinapantiru
Orice problema care intervine pe parcursul lucrarilor de anvelopare trebuie notata si reclamata dirigintelui de santier si daca nu se gaseste rezolvare, presedintele are obligatia sa reclame situatiile la Inspectoratul de Stat in Constructii.
Legea 230/2007 si norme de aplicare prevede:
CAPITOLUL VIII
Sancţiuni
Art. 56. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.
Art. 57. - Prevederile art. 56 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
L.C.
Precizare mesaj anterior:
1. Presdintele, impreuna cu comitetul executiv, are obligatia supravegheze respectarea legii, statutului si a hotararilor adunarii generale si sa intervina pentru solutionarea stuatiilor in care se fac modificari neautorizate la partile comune ale imobilului.