avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in baza articolului 61 litera D, legea 53 . ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in baza articolului 61 litera D, legea 53 . 2003

Buna ziua,

Am o cunostinta care a primit in data de 04.02.2013 Instiintare scrisa de incetare a contractului de munca din care reiese ca s-a incheiat din 31.01.2013 ( desi angajata nu a fost anuntata din timp ) .

In cadrul instiintarii este mentionat motivul concedierii, acesta fiind litera D din articolul mai sus mentionat.

Va rog sa imi spuneti ce inseamna mai exact fraza aceasta : d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Cum pot ei demonstra ca nu corespunde profesional?


Mentionez de asemenea ca aceasta persoana a fost angajata pe perioada nedeterminata in data de 28.11.2012 ca agent de vanzari intr-o farmacie naturista si a urmat cursurile impuse de acestia . Au angajat-o nesolicantandu-i-se studii in domeniu.


Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 6 Februarie 2013
Art.61 lit.d C.mun. = temeiul de drept al concedierii pentru necorespundere profesionala

Necorespunderea profesionala reprezinta temei pentru concediere individuala pe motive ce tin de persoana salariatului care, neindeplinind criteriile si obiectivele de performanta se considera ca este necorespunzator postului pe care il ocupa.
a) Evaluarea salariatilor
Art. 63 alin. (2) din Codul muncii prevede: Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

b) Trecerea intr-o alta munca
Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamântul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamântul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii
Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul al preaviz.
Durata termenului de preaviz fiind de minim 20 de zile lucratoare.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca
In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale a acestuia.

e) Emiterea deciziei de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta necorespunderea profesionala a salariatului.
Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

f) Comunicarea deciziei de concediere .

Art. 78 C.mun. : Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Preaviz nu i s-a dat, iar criteriile si obiectivele de performanta le-a atins .Oricum nu i s-a dat nici motivarea deciziei . Perioada de proba nu a avut, ci i s-a facut fara perioada de proba, pe perioada nedeterminata,

Persoana in cauza in momentul in care a primit aceasta instiinstare , a plecat acasa si nu s-a mai intors la locul respectiv de mumca ( este vorba de 04.02.2013) .

Ce sfaturi imi dati in aceasta situatie? Ce ar putea sa faca mai departe?

Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Fatima, utilizator
Ina cest caz, va trebui sa conteste in instanta de judecata decizia de concediere .. termenul este de 45 de zile de la data comunicarii acesteia.
Am citit mai devreme instiintarea aceea scrisa de concediere si mai am cateva intrebari.

Contractul de munca incheiat in data de 28.11.2012 a avut numarul alocat 5, in instiintare scrie : "Incepand cu data de 31.01.2013 inceteaza raporturile de munca nr.4 din 28.11.2012 a societatii cu angajatul X in functia de Y cu ACORDUL AMBELOR PARTI in conformitate cu prevederile art.61, lit. d din Codul Muncii ". Difera asadar numarul raportului de munca intre cel mentionat in contract si cel mentionat in instiintare de concediere. Are vreo relevanta?

Preavizul se semneaza de ambele parti, corect? Nu ar avea posibilitatea ca acum angajatorul sa sustina ca i s-a dat preaviz.

Tin sa mentionez ca persoana in cauza nu are posibilitatile financiare pentru a merge in instanta si doresc sa stiu in aceasta situatie daca prin simpla atentionare a angajatorului cu privire la nerespectarea procedurii prevazute prin lege ( lovita de nulitate absoluta ) ar putea sa o ajute cu ceva ( ex. salarii compensatorii , despagubire morala etc. ) .


Multumesc anticipat!

Trecerea unui numar gresit al c.i.m. nu are prea mare relevanta ...daca se sustine ca s-a trimis , atunci instiintarea de preaviz va trebui sa poarte si semnatura de primire a salariatului.

O decizie de concediere atacata in instanta de judecata pentru :
- neindeplinirea conditiilor de forma pentru emiterea acesteia.

- neindeplinirea conditiilor de fond pentru emiterea acesteia.

Simpla atentionare nu cred c-l va speria pe angajator .. parerea mea este sa depuna actiunea in instanta ... Tribunalul in raza careia domiciliaza persoana respectiva este instanta competenta .. nu se platesc taxe de timbru .

A primit decizia de concediere?

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)