avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... PROBLEMA INTABULARE TEREN
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

PROBLEMA INTABULARE TEREN

Se dezbate o mostenire legata de un teren cu casa; au venit cei de la cadastru si au inceput masuratorile conform actului de proprietate; -sa constatat ca ne suprapunem cu intabularea unui vecin , intabulare pe care respectivul vecin a facut-o din 2002; proprietatea este aceeasi inca de la cumparare , din anul 1967, iar din aceasta proprietate nu s-a instrainat sau vandut parti. Am comunicat vecinului ca este o neconcordanta la intabulare, ca ne suprapunem cu proprietatea lui, desi casa si terenul sunt neschimbate de mai bine de 60 de ani. Am primit o copie a actului de intabulare al vecinului, care va reamintesc ca e din anul 2002, si pe care se specifica ca are 90 de mpatrati INTABULATI FARA ACT DE PROPRIETATE.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- cum e posibil sa fac o intabulare FARA ACT DE PROPRIETATE??? la fel de bine putem spun si noi ca vrem sa intabulam 100 m2 din strada sau de la vecin ( nu conteaza ca anu am act, nu?)
- daca in anul 2002 nu s-a facut intabularea corect, noi ce vina avem ? adica noi acuma trebuie sa vedam acei 90 m2 intabulati gresit peste proprietatea noastra desi scrie clar in actul vecinului ca sunt fara acte, si noi putem dovedi clar ca aceasta este proprietatea neschimbata de zeci de ani?
- de ce trebuie sa se ajunga la tribunal, daca aceasta intabulare a vecinului e gresita??? adica de ce suntem noi vinovati ca cineva, in anul 2002 nu stia sa masoare corect pamantul?
- care ar fi solutia?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mediator Maria Raduc , Mediator 23:44, 11 Februarie 2013
Probabil in documentatia pe care ati vazut-o se specifica despre cei 90 mp ca ar fi detinuti fara act si nu intabulati fara act, ceea ce e o mare diferenta. Acea suprafata este detinuta fara act peste suprafata pe care o are in act si care este intabulata. Deasemeni presupun ca toata proprietatea vecinlui este imprejmuita cu garduri, altfel la o proprietate neimprejmuita, unde limitele nu sunt fixe ar fi trebuit sa aiba din masuratori suprafata detinuta doar in acte.
Suprapunerea terenului dvs cu a vecinului este virtuala si asta se poate rezolva de autorizatul pe care l-ati ales dvs prin repozitionarea lucrarii vecinului .
Daca din masuratoare va iese si dvs un plus de suprafata ati mai fi la fel de nemultumita ?
Este greu de stricat o documentatie cadastrala. De obicei cine face primul are de castigat. Documentatiile ulterioare trebuie sa tina cont de cele deja existente.
Nici pe dvs ,de fapt pe parintii dvs nu i-a impiedicat nimeni sa faca documentatie inca din 1999!
Multumesc pentru raspuns. Ideea e ca daca stiam ca se va intampla acest lucru, probabil faceam si noi mai repede intabularea.
Dar daca suprapunerea e doar virtuala, se poate schimba acest lucru?
La noi deja s-au facut masuratori si nu ies in plus, din contra -ies in minus fata de actul de proprietate; ambele proprietati ( ca de altfel intreg cartierul de case)sunt imprejmuite de gard, gard care - culmea este facut de vecinul cu care ne suprapunem la cadastru; deci, daca intr-adevar masuratoarea era aiurea de acum zeci de ani, cum de atunci cand a facut gardul vecinul ( el oferindu-se) nu ne-a semnalat problema ca de fapt lui ii lipsesc m2 din proprietate?
Probabil ca s-a facut o greseala la intabularea acestuia, inca de la inceput, dar de ce nu se pot reface ambele intabulari, din moment ce una e clar gresita?
Adica nu conteaza daca ceva e corect, conteaza doar ca tu l-ai facut inaintea altuia- deci ai dreptate! E cam absurd.
Am si eu o problema.
Bunicul meu are o suprafata de teren care vrea sa o intabuleze pentru a-mi face act de vanzare cumparare mie( ca o mostenire).
Pe aceasta suprafata eu am niste pomi plantati. in lateralele suprafetei nu este intabulata nici o alta bucata de teren. Cei care au venit sa-mi intabuleze au zis ca nu mai exzista nici o suprafata de teren intabulata in toata tarlaua. In schimb au zis ca fac intabularea daca le arat haturile si semnez pe proprie raspundere pentru aceasta. Dupa prima masuratoare a lor au zis ca trebuie sa ma mut cu 15 metri in stanga dupa cateva zile au sunat si au zis ca trebuie sa ma mut cu 3 metri. Dupa cum sunt plantati pomii ( dupa cum am bucata acuma ) nu au fost probleme sa conteste vreun vecin ca m-am bagat la el in bucata

Intrebarile mele:

- este corecta metoda asta de intabulat cu semnatura pe proprie raspundere?

- daca intabulez cu semnatura pe proprie raspundere poate sa vina cineva in viitor si sa-mi conteste intabularea/ sa-mi zica ca m-am bagat pe bucata lui?

Ce sfaturi imi dati?
Buna seara,
Sfatul meu pentru dumneavoastra este sa studiati putin piata inainte de a va hotari cu ce persoane fizice sau juridice autorizate OCPI / ANCPI veti intocmi documentatia cadastrala pentru intabularea dreptului de proprietate in cartea funciara.
Din ce imi spuneti dumneavoastra, trag concluzia ca cei care se ocupa de cazul dumneavoastra nu sunt buni profesionisti.
Astfel, atat timp cat "nu mai exzista nici o suprafata de teren intabulata in toata tarlaua", atunci la prima inregistrare a unui imobil din extravilan autorizatul are obligatia de a stabili pozitia reala a acestuia dupa masurarea si parcelarea intregii tarlale. Autorizatul are obligatia, inainte de a prezenta documentatia cadastrala la oficiul teritorial, sa materializeze cu tarusi si sa indice proprietarului pozitia exacta a parcelei in teren ( Ordinul directorului generalal ANCPI nr. 634 / 2006, art. 26, lit. a ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren in plus la masuratori mih4y mih4y buna ziua ce se poate intampla daca in urma masuratorilor topografice iese teren in plus ? mentionez ca pe actul de proprietate este trecuta o suprafata de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere cadastru teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutatiintr-o problema.Exista o suprapunere de teren cu vecinul deoarece noi am masurat si am facut o documentatie cadastrala in ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna act de buna vecinatate yulyus yulyus Am cumparat un teren intravilan prin contract de vanzare cumparare, am facut cadastru, avem intabulare si extras de carte funciara, am platit impozitul la ... (vezi toată discuția)