Buna ziua, sunt pensionar in varsta de 50 de ani, divortat, cu pensie de urmas, in urma mamei mele decedate, pensie obtinuta in baza unui certificat de handicap psihic de care sufar.
Intrebarea mea este:
In cazul in care doresc sa ma recasatoresc cu fosta sotie imi pot perde pensia de urmas?
Legea prevede ca au dreptul la pensie de urmas copiii, pe toata durata invaliditatii de orice grad daca acesta s-a ivit in perioada in care acestia erau sub 16 ani sau pana la 25 ani daca urmau cursurile unei forme de invatamant, potrivit legii. (vezi art. 84 din Lg. pensiilor)
multumesc pentru raspuns, si mai precizez faptul ca da boala mea este din copilarie si nu pot sa ma intretin singur, pana acum 2 ani la intretinere ma ajuta tatal meu care a decedat in 2012 si as dori sa ma recasatoresc cu fosta sotie cu care sunt in relatii bune.
Intrebarea este daca ma recasatoresc insemna ca intru sub ingrijirea sotiei si imi pierd pensia de urmas care nu este mare dar totusi este o sursa de venit pentru ca eu nu am lucrat si nu ma pot pensiona. Deci imi pot pierde pensia de urmas?
1. Din Legea 263/210 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
c) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c) ori cel prevazut la art. 86 alin. (1) nu se prezinta la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, a centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau a comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii;
...
2. Nu se specifica nicaieri ca se pierde pensia de urmas in urma casatoriei.
3. Puteti intreba si la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org
Pensie de urmas
dida48
Am 22 de ani , sunt student si am o pensie de urmas de 500 lei ( in urma decesului tatalui ) . As vrea sa stiu care este plafonul maxim de salariu daca ma ... (vezi toată discuția)