avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Marturie falsa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Marturie falsa

Ce pedeapsa poate primi o persoana pentru marturie falsa sub juramant?
Cel mai recent răspuns: dia22 , utilizator 20:13, 11 Februarie 2013
Intre 1 si 5 ani.
Multumesc pt raspuns!
Art. 235 care prevede ca oricine are un interes sa constate marturia unei persoane, starea unor lucruri va putea cere administrarea acelor dovezi. Administrarea dovezilor se face la cerere/solicitarea celui interesat. Dupa solicitarea celui interesat si incuviintarea judecatorului, acesta din urma va fixa termenul pentru audierea martorilor. Martori pot fi din nou intrebati, daca judecatorul gaseste de cuviinta, iar martori a caror marturi nu se potrivesc cu cel dat inainte sau exista dubii ca marturia lor nu corespunde realitati vor fi intrebati din nou sau pusi fata in fata uni cu alti (art. 196 c.p.civ.). Daca in urma cercetarilor va reiesi ca martorul/martori au depus marturie mincinoasa sau martorul a fost mituit instanta va incheia un proces verbal si va demara o actiune penala cu cercetarea penala de catre institutiile de drept. (art. 199 C. p.civ.). Martorul care se gaseste vinovat de marturie mincinoasa poate fi condamnat pentru marturie mincionoasa, fapta ce se pedepseste de la 1 la 5 ani inchisoareart. 260 C.p., cum afirma dealtfel si colega avocat GabrielaA.
de cele mai multe ori insa ceea ce s-a intamplat in realitate nu se poate verifica,
asa ca martorii falsi mai ales daca sunt mai multi, pot declara orice vor ei, si sustine pana in panzele albe.

Testul cu poligraful nu are nici o putere in depistarea marturiilor false?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Juramantul martorului Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Jur/ma oblig ca voi spune ADEVARUL [/b](?) ... Hopa! Care dintre multiplele teorii ale adevarului se aplica aici ? Adevarul privit ca o corespondenta intre ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti, importanta martorilor lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am fost casatorita 30 ani cu un ofiter de marina . Ultimii 6 ani am fost separati financiar .Legal el nu apare cu venituri la finante de peste 15 ani .Eu am ... (vezi toată discuția)
Marturie retrasa dupa pronuntarea sentintei Mircea_augustin Mircea_augustin Buna ziua,Acum 4 ani am fost martor la un incident de vatamare corporala din culpa , care a ajuns in Tribunal recent.. Am dat o declaratie la mom respectiv si ... (vezi toată discuția)