In situatia prezentata,ne aflam intr-un caz de suspendare a contractului individual de munca prin acordul partilor,respectiv,concediul fara plata.
La expirarea termenului pentru care a fost acordat,nerespectarea obligatiilor legale privind reluarea activitatii, poate atrage raspunderea salariatului dvs.,putand fi sanctionat disciplinar inclusiv cu concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului.
In art.61 din Codul Muncii sunt enumerate cazurile in care angajatorul poate dispune concedierea,iar abaterea grava sau abaterile repetate de la regulile de disciplina a muncii, sau cele stabilite prin contractul individual/colectiv de munca si Regulamentul Intern, sunt precizate ca fiind cazuri care determina concedierea disciplinara.
Pentru a fi legala,concedierea disciplinara o puteti lua in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare,dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii ei.
Dar in temeiul art.63 concedierea disciplinara poate fi dispusa numai dupa indeplinirea cercetarii prealabile,iar pentru aceasta, va fi necesar sa-l convocati in scris pe salariat,pentru a-i da dreptul sa formuleze si sa sustina aparari in favoarea sa,precum si sa ofere probele si motivatiile pe care le considera necesare.
Numai daca acesta nu se prezinta la convocare,fara a avea un motiv obiectiv,aveti dreptul sa dispuneti concedierea fara cercetarea prealabila.
Dar,atentie,trebuie sa demonstrati ca ati respectat etapele legale ale cercetarii prealabile si ca salariatului i-a fost adusa la cunostinta invinuirea pentru care e cercetat,stabilite expres de prevederile art.267 din Codul Muncii(pentru ca neprezentarea sa la convocare nu constituie o abatere disciplinara prin ea insasi).
Daca totusi,salariatul refuza sa se conformeze masurilor luate de unitate ptr.efectuarea cercetarii prealabile,concedierea nu mai este conditionata de aflarea sustinerilor si apararilor formulate de catre acesta.
In privinta prelungirii concediului fara plata,fiind un caz de suspendare prin acordul partilor,puteti sa-i acordati concediu fara plata pe perioada maxima prevazuta in Regulamentul Intern,contractul colectiv sau individual de munca.
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
mandy12
1. Depinde de ce este prevazut in reg.intern cu privire la absentele nemotivate .. in principiu, in multe din reg.interne al angajatorilor acestea prevad un numar minim de 3 absente nemotivate
2. Durata maxima a CFP este stabilita fie prin ccm aplicabil, fie prin reg.intern .. in caz contrar, prin negociere cu angajatoprul.
@ LALITA
In 18.05.2011 Codul Muncii a fost republicat , astfel incat unele articole au un nou continut .. de exemplu, art.267 C.mun. se refera , in prezent , la partile conflictelor de munca ...