avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de somaj

Mi-am dat demisia unde lucram,cu art 81 alin 8,m-am angajat cu perioada de proba 2 sapt.,dar noul angajator nu-mi mi prelungeste,adica nu are rost....,a fost asa aranjat....mi-a zis ca pot beneficia de somaj,am 12 luni lucrate in ultimii 2 ani,dar de la angajatorul anterior nu am primit decizia de incetare a activitatii,unde mi-am dat demisia cu art 81 lin 8,pentru ca nu au fost de acord.
Imi poate elibera acest angajator adeverinta cu salariul,pot beneficia de somaj?
Care este calitatea mea la vechiul angajator,mai sunt salariata lor?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 11:34, 7 Februarie 2013

ART.31 C.Mun
3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;




Avand stagiu de cotizare complet, respectiv 12 luni in ultimele 24, singura conditie pentru a beneficia de indemnizatia de somaj este ca CIM sa inceteze din motive neimputabile dvs.Ultimul angajator va opera incetarea contractului individual de munca cu art. 31(3) din C.Mun. articol care va face eligibil pentru respectiva indemnizatie.(pentru ca a fost initiativa angajatorului)
Fostul angajator nu prea avea de ales.Trebuia sa opereze incetarea CIM cu art 81, intrucat demisia este un act unilateral de vointa al salariatului, ca urmare, nu era nevoie de acordul angajatorului.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie ionelutza_27 ionelutza_27 Buna ziua, Vreau sa imi dau demisia din caza ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Nu am primit ... (vezi toată discuția)
Sub ce articol poti intra in somaj? ina1104 ina1104 buna ziua, astazi am primit preavizul de la angajator, cu incetarea cim cu art 55. nu sunt de acord, vreau sa pot intra in somaj pana imi gasesc altceva. cum ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj? babycika babycika Buna ziua.Am lucrat la un lant de magazine,care dupa un an a intrat in faliment.Mie mi-a expirat contractul cu firma respeciva pe 5.04.2012.La data de ... (vezi toată discuția)