avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Magazinele din bloc turn contribuie la reparatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Magazinele din bloc turn contribuie la reparatii de acoperis?

Buna ziua,
Stau intr-un bloc cu 10 etaje.Parterul si jumatatea etajului 1 este ocupat de magazine. Locatarii de la ultimul etaj sunt inundati de ploaie si din acest motiv trebuie izolat acvatic acoperisul .
Presupun ca si magazinele care desfasoara activitate in acest bloc au aceeasi obligatie de contribuire la finantarea lucrarii ca si oricare alt proprietar de apartament.
Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedam legal ca sa obtinem contributia financiara de la magazine la aceste lucrari.
Mentionez ca asociatia are semnatura locatarilor pentru lucrarea respectiva.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 11:31, 8 Februarie 2013
Magazinele de care vorbiti nu au aceeasi obligatie ( de a contribui la finantarea lucrarii) ca toti proprietarii , in primul rand pentru ca acestea nu fac parte din asociatia de proprietari, iar utilizarea unor astfel de spatii se face de cele mai multe ori pe baza de inchiriere, ceea ce imprima drepturi si obligatii diferite de cele ale proprietarilor membrii ai unor asociatii de proprietari.
Multumesc pentru raspuns.
In aceasta situatie locatarii de la etajele inferioare care nu au semnat pentru reparatie (20-30%), nici ei nu sunt obligati sa contribuie la finantarea lucrarilor?
Mentionez ca acest magazin este legat la contorul de apa a asociatiei si a montat o antena pe acoperisul blocului fara nicio semnatura a locatarilor. Au facut modificari in pivnita blocului etc... Deci sa consideram ca drepturi au si obligatii nu? Nu exista legi in aceasta privinta? Logic nu este si acoperisul lor?
As fi recunoscator daca as primi un raspuns pozitiv.
Multumesc anticipat.
GRESIT!!!
Toti proprietarii sunt obligati sa participe la cheltuielile pentru partile comune, indiferent daca locuiesc sau isi desfasoara activitatea in acel condominiu, sunt obligati sa participe si daca renunta partial sau total la o parte din partea comuna.
HG 1588/2007 Art 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


@barnea
Incercati sa cititi Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Costul reparatiei acoperisului, a terasei blocului se repartizeaza tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie din blocul respectiv, indiferent de etaj, de proprietar (persoana fizica sau juridica), indiferent daca au fost deacord sau nu cu reparatia, indiferent daca sunt sau nu membri ai asociatiei de proprietari.
Asadar asociatia sa repartizeze pe lista de plata sumele aferente si sa incaseze, asa cum o face de obicei pentru oricare alta cheltuiala.
Sustin argumentele invocate de @thran si @adriantot.
Problemele pot fi rezolvate simplu daca as. proprietari s-a implicat de-a lungul timpului prin incheierea unei conventii aprobata de com. executiv al as. prop. cu agentii economici arondati respectivei as. prop. - si este chiar cazul expus de autoarea topic-ului. Rog sa lecturati cu atentie prev. HG nr. 1588/2007, art. 37 (integral).
Cum spuneam mai sus, problemele nu se vor rezolva usor daca as. prop. nu se implica sau daca agentii economici arondati sunt tratati ca niste seniori care in acelasi condominiu au numai drepturi, nu si obligatii... Trebuie observat din cuprinsul articolului 37, alin. 5, ca in cazul in care, la notificarea scrisa a as. prop., proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu refuza incheierea conventiei, sunt aplicabile criteriile stabilite si adoptate in acest sens de catre comitetul ex. al as. prop. prin decizie scrisa...
Daca nici asa nu puteti sa va intelegeti, trebuie sa apelati la justitie, insa trebuie ca as. prop. sa cunoasca in mod sigur suprafetele utile pe care proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu le au in proprietate pentru ca repartizarea costurilor cu reparatiile se fac proportional cu acestea (ca si proprietarilor din bloc, de altfel).
Un model de conventie gasiti la rubrica Documente utile, aflat in partea dreapta a paginii.

Alte discuții în legătură

Sunt obligata sa platesc? monyca_u monyca_u Buna ziua, Mi s-a comunicat de la asociatia de locatari ca trebuie sa platesc \"fond de rulment\" pentru repararea acoperisului de la bloc. Sunt obligata sa ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis bloc nick_italianman nick_italianman Cum se calculeaza cota individa la plata reparatiei unui acoperis de bloc pt. fiecare apartament.Sunt obligat prin lege sa platesc la renovarea acoperisului ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)