avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării credite ...realitate sau fantasma?
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

credite ...realitate sau fantasma?

sunt curioasa, oare cand vor reusii sa deblocheze piata creditelor? Si mai sunt curioasa un de un lucru oare vor reusii evaluatorii sa formeze o baza de calcul pentru o evaluare aproximativ corecta?
Cel mai recent răspuns: Elena Rozalia Ghiuleanu , Consultant credite si finantari 12:50, 2 August 2009
O intrebare potrivita pentru 1 aprilie, nu doar pentru ca e ziua pacalelilor, dar si pentru ca in sistem se vorbeste ca din primavara vom iesi din era glaciara a creditarii ;)
Cat despre evaluari, si mai greu de spus - inainte se raportau ca la o baza reala de date la tranzactiile efectuate cu 0,1% din imobilele existente, si extindeau estimarea si la restul de 99,9%. Acum cred ca se vor orienta mai mult spre valoarea de inlocuire a bunurilor.
Verificati mai atent bursa si se poate observa ca bancile pierd teren la bursa, datornici nu isi mai achita ratele din diferite motive, deci bancile nu mai primesc bani pe datorii si prin urmare nu mai au fonduri pentru a da credite altor persoane fizice sau juridice. Din pacate din vara cred ca va fi si mai rau nicidecum mai bine.
Sunt de parere ca piata creditarii se va relansa in partea a 2a a anului 2009
eu sunt sceptic in privinta reluarii creditarii in acelasi ritm ca anul trecut. bancile nu si-au asumat mari riscuri nici pana acum. cu criza asta, vor fi si mai reticente cand vine vorba de creditare si vor prefera sa pastreze disponibilitatile, cu dobanda buna si risc minim, la BNR. si ultimele reglementari ajuta bancile sa faca rost de bani fara riscuri: deblocarea rezervelor minime obligatorii si programul Prima casa, garantat de statul roman.
cat despre evaluatori, ei trebuie sa stabileasca valoarea unui bun la un moment dat, in functie de piata. ieri, pentru ca era boom economic, un bun avea valoarea de 10 lei; azi, acelasi bun valoreaza 6 lei.
Piata creditelor se va debloca in momentul in care bancile vor avea garantia ca potentialii debitori vor putea sa-si achite ratele fara sa existe riscul ca banca sa se trezeasca cu sute de persoane insolvabile.
In ceea ce priveste evaluarile imobiliare , trebuie sa stiti ca orice evaluator de proprietati imobiliare este obligat , atunci cand face o evaluare , sa tina cont de mai multe elemente si sa foloseasca cel putin 2 metode de evaluare . Cel putin asa spun standardele internationale de evaluare . Bineinteles , pot exista situatii cand este practic imposibil sa se foloseasca mai multe metode si atunci evaluatorul alege metoda adecvata acelei evaluari! Insa NICIODATA 2 evaluatori nu va vor indica aceeasi valoare pentru o proprietate si acesta este un principiu de baza in evaluare . Evaluarea este opinia subiectiva a evaluatorului. Cat priveste o eventuala baza de calcul???Nu poate exista asa ceva...ESTE EXCLUS! Iar dumneavoastra trebuie sa porniti de la premisa ca orice evaluare este corecta pana la proba contrarie ...asta insemnand o diferenta de valoare mai mare de 20% fata de alte eventuale evaluari ale aceleasi proprietati!
Cu respect!

Alte discuții în legătură

Evaluare apartament, urgent ellymer ellymer Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca e posibil. Dorim sa cumparam un apartament prin credit ipotecar, ne-am inteles cu vanzatorul asupra unui ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar pompiliairina pompiliairina Am conractat un credit cu ipoteca in suma de 54200 chf. Nu am mai platit rata de 2 luni. Daca nu platesc , cei de la banca au spus ca ma vor executa silit. Ce ... (vezi toată discuția)