ellymer a scris:
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca e posibil.
Dorim sa cumparam un apartament prin credit ipotecar, ne-am inteles cu vanzatorul asupra unui pret informativ, urmand ca banca sa trimita evaluatorul cu care colaboreaza pentru a intocmi acel raport de evaluare necesar contractarii creditului de catre noi (eu si sotul) .
Evaluatorul a venit si a evaluat apartamentul, suma fiind cu 10.000 euro mai mica decat am vorbit noi initial cu vanzatorul( fara a incheia nici un act).
Intrebarea mea este: aceasta suma data de evaluator reflecta valoarea reala de pe piata sau este mai mica ?( adica evaluatorul face raportul si trece o suma mai mica decat cea reala , pentru ca asa ii cere banca?)
Imi cer scuze daca nu m-am exprimat foarte clar.
Va multumesc.
Valoarea data de evaluatorul bancii este valoarea pe care acel evaluator o considera a fi corecta. Nu este nici valoarea cu care se vinde apartamentul si nici valoarea pe care i-o impune banca!
Imi este greu sa va explic in cateva randuri cum se face o evaluare imobiliara dar voi incerca . Exista mai multe metode de evaluare si evaluatorul are dreptul sa isi aleaga ce metode foloseste ! In functie de metodele folosite este posibil ca valoarea sa fie mai mica sau mai mare ! Oricum , banca cere obligatoriu evaluarea prin metoda comparatiei de piata cel putin ca fiind una dintre metodele folosite! Fapt ce inseamna ca evaluatorul a comparat proprietatea pe care doriti sa o cumparati cu altele similare aflate la vanzare in acest moment pe piata!
De un lucru trebuie sa fiti sigur: nu exista 2 evaluari cu aceeasi valoare fiindca sunt NULE DE DREPT! Evaluarea este opinia evaluatorului subiectiva asupra valorii de piata a unei proprietati!
SUCCES!B-)
PS > Asta nu inseamna ca va pacaliti daca dati mai mult cu 10.000 euro pe acea casa , ci doar ca banca nu vi-i va acorda cu titlu de imprumut!B-)