Art. 15
Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară,
iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.
Urmeaza sa raman definitiv intr-un dosar in care am fost condamnat la 5 ani inchisoare. Daca anul viitor va intra in vigoare noul cod penal care prevede limite de pedeapsa semnificativ mai mici cum se va face aceasta aplicare a art 15 CP ? Din oficiu sau la cerere ?
Edit: am gasit un recurs in interesul legii referitor la intrebarea mea,
[ link extern ]
Deci noul cod penal se va aplica si pedepselor ramase definitive prin "Contestatie in anulare" sau am inteles gresit ?