avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contestarea paternitãții
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contestarea paternitãții

Bună ziua. Am o problemă pentru rezolvarea căreia am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Îmi cer iertare pentru postul lung.

Am 35 de ani. Părinții mei nu s-au căsătorit niciodată (deși ar fi vrut). Mama a rămas nemăritată iar tata s-a căsatorit cu o altă femeie pe când eu aveam 6 ani.

Pe certificatul de naștere e numele tatălui. Pe când aveam doi ani și jumătate părinții mei au mers la INML și au făcut un test de paternitate [1]. Acesta a ieșit pozitiv.

Tata a decedat acum 15 ani și de atunci incheiem succesiunea (o bună bucată de vreme n-am vrut să aud de moșteniri). De 5 ani încerc să vând un apartament pe care îl împart cu soția tatălui meu (ei nu mai au alți copii )(ea tergiversează pe cât posibil vânzarea).

Am decis să facem succesiunea odată cu vânzarea. [2]

Anul trecut, în vară, la insistențele bunicilor am revenit după 32 de ani la INML, am făcut testul ADN, și acesta a ieșit negativ . Am fost întrebați dacă vrem să folosim în instanță acel test și răspunsul nostru a fost NU.

Anul acesta am fost chemat în instanță, de către mama vitregă și bunici, iar din ce văd eu baza lor la dosar e tocmai acel test din vara anului trecut.[3]

Ei cer să mi se retragă calitatea de fiu și să se radieze numele tatălui (probabil din astea mai vin altele).

Nu mă pricep la interpretarea testelor și nici la genetică dar din câte văd negru pe alb, din analiza de anul trecut, eu ca nepot mostenesc comozomul y de la bunic.În ce o privește pe bunică nu scrie nimic, cu excepția concluziei.

Se pare că nu e cazul aici(eu nu mostenesc cromozomul y de la bunic). Și eu văd câteva posibilități (asta pentru că mi se pare logic să consider ambele teste ca fiind valide):

1. Sunt nepotul lor (în raport scrie, citez "în medie bunicii pot avea în comun cu nepoții între 50-25-0% markeri ADN")[4]
2. Bunica a avut o relație extraconjugală și tata nu e fiul bunicului[5]
3. Tata a fost adoptat, schimbat la maternitate, ș.a.

Ei consideră că testul de acum 32 de ani a fost falsificat și că acceptarea mea de către tata și trecerea numelui lui pe certificatul meu de naștere a fost abuzivă.

Și acum întrebările:
[1] Știe cineva ce fel de teste se făceau la începutul anilor 80 la INML?
[1.1]Exista vreo posibilitate de a obține o copie a expertizei depusă la judecătorie în acea perioadă?
[2] E un lucru bun? Am înțeles că așa scutim ceva bănuți.
[3] Testul poate fi folosit în instanță chiar dacă ni s-a spus expres de către cei de la INML că nu poate?
[4] Asta înseamnă cumva că eu pot avea între 0 și 50 la sută markeri comuni cu bunicii? Adică ei pot să-mi fie bunici și să nu avem markeri comuni?
[5] Cum aș putea știi cu siguranță că bunica nu e bunica? Testul ne poate spune asta?
Multe nu-i așa? Mai iertați-mi-le pe cele mai importante:

[6] Cine și în ce condiții are câștig de cauză?
[7] Ce repercusiuni sunt dacă eu vreau să revin la numele mamei ?(pentru că telenovela în care sunt prins mă determină să mă simt tot mai puțin legat de numele tatălui) Ba chiar dacă decurg la acest gest aș vrea să le schimb numele soției și fiicei mele. Cum și în ce condiții se poate face asta?
[8] Singurul lucru care mă interesează acum sunt "averile" la care ei țin atât de mult. Mă pot priva de ele? Dacă da cum pot preveni asta? (citisem pe undeva temenul moștenitor rezervatar)

Pentru detalii pot scana documente.

Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Marinescu , Avocat 15:06, 8 Februarie 2013
ar fi interesant sa scanati documentele ar fi mai usor de elucidat, oricum prezentarea dvs a fost cat se poate de concisa. la nivelul anilor 80 nu se facea test ADN, ci anlize de sange specifice, neelocvente conform tehnologiilor actuale, chiar si dvs ati avut un dubiu care v-a determinat sa faceti personal testul ADN vara trecuta, el poate fi ca proba extrajudiciara folosit acum in proces de sotia supravietuitoare dar este obligatoriu sa se faca o noua expertiza medico-legala pt ca instanta sa constate lipsa de paternitate. Expertiza veche nu o mai puteti gasi la dosar din 80, dosarele se caseaza si raman doar sententierele, acolo sa cautati in sentinta respectiva oarece mentiuni in legatura cu testul de paternitate de atunci. Ce invoca sotia supr acum ca a fost falsificat si abuziv dvs ati fost trecut ca mostenitor e o prostie.Ati putea chiar sa castigati actualul proces, deoarece testul din vara trecuta nu e suficient ca proba. In cazul in care pierdeti procesul puteti reveni la numele mamei, schimbarea numelui de familie se realizeaza si administrativ. Va stau la dispozitie si cu alte lamuriri, imi place speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E posibil sa nu iasă un test de paternitate bine dacă beau apa sau mănânc înainte? Raluca72 Raluca72 Bună seara. Sunt într-un proces de stabilire a paternității cu tatăl meu și judecătorul a cerut testul de paternitate prin saliva la IML. Am sunat la ... (vezi toată discuția)
Test adn facut de 2 surori slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua eu si sora mea,avand aceiasi mama am facut un test ADN ,Analiza se numeste multiplex pcr-str si analiza de fragmente ADN prin electroforeza ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o fata care a ramas insarcinata si a nascut Anonymous93 Anonymous93 Nu stiu exact cum sa ma exprim dar voi spune dupa cum stiu: Am un prieten care la o petrecere a fost intr-o aventura cu o fata (el spune ca a folosit ... (vezi toată discuția)