avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesoralã

buna ziua!
am fost beneficiarul unui act de donatie din partea bunici 75% (decedata)si tata 25% traieste ,acum 35 ani ,acest act
a fost scutit de raport conf art 846 cc,eu fiind minor in aceea perioada ,acum 17 ani eu am vindut donatia printr-un act vinz-cumpar care reprezenta teren+ casa batrineasca .Totalul sumei incasate a fost atunci in 1992 de 150.000 lei .Problema este ca eu mai am 3 frati iar unul dintre ei ii face probleme persoanei care i-am vindut acesta propietate acesta a darimat casa veche si a construit o adevarata avere aici. Intrebarea este cu cit ar trebui eu sa vin in masa susccesorala in cazul in care aceasta ar fi depasita cu aceasta donatie care este modalitatea de calcul daca acestia mi-ar cere sa-i despagubesc azi.(in cazul in care tata ar fi decedat intre timp.Am inteles ca exista posibilitatea teoretica ca act vinz-cum sa fie desfintat ce ma astept din partea cumparat cind numai const pe care l-ea facut pe teren valoreaza 10 miliarde lei. Ce cai legale am ca fratele sa lase cump in pace.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nelu_nedi , utilizator 16:43, 15 Februarie 2009
fratii pana acum puteau cere o parte din banii incasati de dvs
apreciez ca ati putea invoca prescrierea datoriei.
Multumesc! Totusi va-si fi recunoscator daca ati putea sa-mi spuneti suma pe care o pot datora fratelui care imi face probleme ln mare daca i sa-r da lui dreptate de justitie.
S-a ma fac inteles as fi dispus sa-i dau o suma de bani fratelui (din discutiile de pe acest forum deduc donatia cu scutire de aport se reduce la o suma de banii daca am inteles bine ci nu la un bun material care a avut obiectul donatiei)numai sa nu am probleme cu cumparatorul avind in vedere suma primita in anul 1992 de 150000 lei
Daca tatal traieste, fratii dumneavoastra nu au nici un drept.
Si presupun ca mai sunt si alte bunuri ale tatalui, care in eventualitatea decesului ar intra in masa succesorala, iar prin aceea donatie de 25% nu s-a incalcat rezerva succesorala.
Scuze nu vreau sa fiu prea stresant .

Presupunind ca sa incalcat masa succesorala cu acei 25% iar fiecare frate are avea 6,25 % dupa tata ,ce ii datorez fratelui 6,25% din valoarea de astazi a propietati cu constructii cu tot sau 6,25 din valoarea numai a terenului la pretului de astazi ,6,25din cei 150000 primiti atunci cum se stabileste cota din acest procent.
Eu sint dispus sa-i dau niste bani dar nu stiu cit chiar daca el nu ar avea cistig de cauza numai sa nu-l mai deranjeze pe cumparator.
ce vrea de fapt fratele ? tatal traieste asa ca ..imi pare ca sunteti speriat...mai bine mergeti la av.si lamuriti .
teoretic totul este posibil dar...

Alte discuții în legătură

Contract vinzare-cumparare problema ??? nelu_nedi nelu_nedi buna ziua.. sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si ... (vezi toată discuția)
Donație casa parinteasca Rentzu Rentzu Bună ziua. Casa în care locuiesc a fost casa părintească, construită de către ambii părinți, dar intabulata doar de tata după decesul mamei. Tata a ... (vezi toată discuția)
Atac act de donatie sillymilly sillymilly Buna tuturor, as avea si eu o intrebare. Mama mea a scris un apartament pe fratele meu vitreg acum 1-2 ani sau poate chiar mai mult prin act de donatie (dupa ... (vezi toată discuția)