Buna tuturor, as avea si eu o intrebare. Mama mea a scris un apartament pe fratele meu vitreg acum 1-2 ani sau poate chiar mai mult prin act de donatie (dupa cate stiu eu), mentionez ca eu nu tin legatura cu ei pentru ca mama mea niciodata nu s-a interesat de viata mea si eu am fost crescuta de bunici (de parintii ei) iar fratele meu vitreg era la ea; cand am implinit varsta de 18 ani i-am dat buletinul meu ca sa primeasca un apartament cu 2 camere avand in vedere ca pe vremea aceea trebuia sa dovedeasca faptul ca are o fata si un baiat si nu pot sa stea intr-o camera. As dori sa stiu daca actul de donatie se poate ataca si ce sanse as avea?
Donatia nu este revocabila - revocabil inseamna ca donatorul - mama - ar putea reveni asupra donatiei si sa ia apartamentul donat inapoi.
Totul depinde de situatia patrimoniului mamei dvs. la data decesului, si de cati mostenitori rezervatari are ea. Fratele vitreg inteleg ca este fiul mamei, dar nu si fiul tatalui dvs. In aceste conditii, drept de mostenire aveti amandoi egal in privinta mamei. Daca nu mai are alti copii in afara de voi doi, fiecare aveti dreptul la o rezerva succesorala de 1/3 din averea mamei.
Daca prin donatia facuta fratelui s-a incalcat aceasta rezerva a dvs. de 1/3 din averea mamei, puteti cere in instanta raportul donatiei la masa succesorala ( adica sa se adauge la averea mamei de la momentul decesului si acel apartament, si calculele sa se faca raportat la acest total) si reductiunea donatiei facuta fratelui pana la limita admisa de lege, in speta 2/3 din averea totala a mamei dvs, astfel incat rezerva dvs. de 1/3 sa fie reintregita.
Pana la momentul decesului mamei dvs. nu puteti ataca acest act cu nimic.
Sunt intrutotul deacord cu ce a scris Diana.
Dar, in momentul de fata, nu stiti daca a fost semnata o donatie sau un alt act. Nu mai bine faceti intai niste verificari?