avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie

Buna ziua,

Acum 4 ani am primit prin donatie de la matusa mea, niste terenuri.
La momentul respectiv pe fiul dansei nu l interesau aceste pamanturi.
Poate revoca actul de donatie?
Matusa mea este de anul acesta sub tutela fiului, ea fiind cu alzheimer.
La momentul donatiei era ok la cap.

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:10, 25 Iunie 2020
De revocat nu o poate revoca decât mătușa și asta pentru niste motive bine întemeiate.
Dar, daca i-a fost încălcată rezerva succesorala, fiul poate solicita reductiunea.
Multumesc pentru raspuns.
Puteti sa imi explicati mai clar?
Eu sunt economist si nu inteleg termenii folositi de dvs.
Cand moare matusa care mi a donat, fiul poate sa revenfice terenurile care au apartinut mamei lui?

Exista anumite categorii de moștenitori (numiti moștenitori rezervatari) în favoarea cărora legea stabilește o cota din averea donatorului, care nu poate fi încălcată.
Aceasta cota se numeste rezerva succesorala.
Dacă rezerva succesorala este încălcată printr-o donație excesivă, la cererea moștenitorilor rezervatari, donația se reduce.
Copiii fac parte din categoria moștenitorilor rezervatari.
In cazul dvs, rezerva succesorala a fiului, daca e singurul, este de 1/2.
Dacă mătușa nu mai are si alte bunuri, decât acele terenuri pe care vi le-a donat dvs in totalitate, în termen de 3 ani de la decesul mătușii, fiul poate solicita reductiunea donatiei.
Asta înseamnă un proces, in urma caruia instanța poate decide sa primeasca in natura, fizic, un lot/un teren din donația dvs sau sa ii achitați o sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)
Teren donat ContSters329101 ContSters329101 buna ziua ! matusa mea mi-a donat 107mp teren curti constructii .pot sa vand acum sau dupa 6 luni termen de a revendica (cere) cota parte cineva din neamul ei ... (vezi toată discuția)
Donatie emma_24 emma_24 Buna Ziua !!! Am si eu o intrebare va rog : daca soacra mea are 66% dintr-un imobil, o poate face donatie? Cealalta parte de 34% ii revine fiului ei. Poate ... (vezi toată discuția)