avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren agricol

Buna ziua
tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de mostenire sau doar fratele meu si cu mine vom avea acest drept.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:43, 28 Octombrie 2015
Mama, dvs. si fratele.
Multumesc ,
care ar fi metoda cea mai simpla sa rezolvam trecerea pe nume noastre (fratele meu si cu mine ) inca din timpul vietii lor ? donatia probabil ?..dar cred ca subt taxe mari
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.



Poate fi perfectat un contract de intretinere.



Succes.




mama dvs va mosteni daca la data decesului tatlui dvs ma e sotia lui, altfel nu. Deci ca mama sa mostenesca va trebui sa ii supravietuiasca tatalui ca f bine poate deceda inainte si sa mai fie sotia lui, poate divorteaza pana cand va deceda tatal dvs.
Va poate face donatie linistit daca prin donatie nu se incalca rezerva succesorala a mamei.
Sau vi-l poate lasa prin testament daca la fel, nu incalca rezerva succesorala a mamei.

am inteles , multumesc pt raspuns
actele de proprietate ale terenurilor sunt doar pe numele tatalui meu ..in cazul in care moare prima data mama mea la succesiune vor intra si aceste terenuri sau ele vor ramane in continuare ale tatalui meu ?

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)