avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am primit prin donație o locuință de la tatăl ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am primit prin donație o locuință de la tatăl vitreg, în prezent decedat. Vreau să o vând, pot face acest lucru dacă există un moștenitor din prima lui căsătorie?

Bună ziua! Am o locuință donată de tatăl meu vitreg. El a decedat,iar din prima căsătorie mai are un copil. Dacă vreau sa vând locuința,pot fi atacată de cineva? Mulțumesc !
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:49, 4 Martie 2018
Dobandirea prin donatie poate fi atacata, insa nu exclusiv datorita intentiei Dumneavoastra de a instraina bunul.
Depinde intre altele de marimea masei succesorale precum si de numarul si calitatea mostenitorilor.
Fiind o donatie, oricine se considera indreptatit, poate sa o atace.
Dar trebuie sa aibe elemente temeinice .
Puteti sa vindeti atata timp cat nimeni nu a atacat donatia iar aceasta se afla inscrisa pe rolul fiscal si este intabulata pe numele dvs.
Donatia NU poate fi atacata!
Doar in cazul in care a fost incalcata rezerva succesorala a fiului tatalui vitreg, donatia poate fi supusa reductiunii, Chiar si in acest caz nu veti pierde proprietatea apartamentului ci veti fi obligat sa achitati fratelui vitreg o suma de bani. Reductiunea donatiei nu poate fi solicitata daca fratele vitreg a mostenit rezerva succesorala - adica daca in patrimoniul tatalui, la deces, se gaseau bunuri de o valoare suficient de mare, in cazul dvs, cel putin jumatate din valoarea locuintei. Puteti vinde fara probleme in orice caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atac act de donatie sillymilly sillymilly Buna tuturor, as avea si eu o intrebare. Mama mea a scris un apartament pe fratele meu vitreg acum 1-2 ani sau poate chiar mai mult prin act de donatie (dupa ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)