avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... termene contractuale achitare factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

termene contractuale achitare factura

Dorim sa va prezentam o situatie contractuala:
In contractual de prestari servicii se stipuleaza urmatoarele:
“10.Obligatiile achizitorului
10.1 – Achizitorul se oblige sa plateasca pretul catyre prestator in termen de 30 de zile de la primirea facturii de la acesta.
10.3 – Daca achizitorul nu onoreaza facturile lunare in termen de 14 zile de la expirarea perioadei convenite, prestatorul are dreptul de a sista prestarea serviciilor si de a beneficia de reactualizarea sumei de plata la nivelul corespunzator zilei de efectuare a platii. Imediat ce achizitorul onoreaza facture, prestatorul va relua prestarea serviciilor in termen de 1 zi.
11. Sanctiuni pentru neindeplinirea culpabila a obligatiilor
11.2 = In cazul in care achizitorul nu onoreaza facturile in termen de 14 zile de la expirarea perioadei convenite, atunci acesta are obligatia de a plati, ca penalitati, o suma echivalenta cu 0,1% din plata neefectuata pentru fiecare zi de intarziere, pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor.”
Noi, ca prestator, am somat de trei ori pana in prezent pe achizitor cu sistarea serviciilor catre el pentru neachitarea in termenul de 30 de zile + 14 zile depasirea termenului convenit – 30 zile – de la primirea facturilor, dar, dand dovada de intelegere, am convenit , dupa discutii in care achizitorul s-a angajat sa respecte termenele contractuale, am renuntat de fiacare data la suspendarea prestatiei.
In schimb, achizitorul considera ca termenul normal de achitare a facturilor este de 44 de zile (adica 30 de zile + 14 zile). Noi consideram ca termenul normal de achitare a facturii este de 30 de zile, iar termenul de 14 zile dupa cel convenit este un termen de exceptie, intrucat aceast termen presupune si penalitatea de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. Care este situatia in acest caz: termenul de 30 de zile este termenul normal si cel de 14 zile este exceptie?
De cand se percep penalitatile: de la expirarea celor 30 de zile sau de la expirarea celor 14 zile dupa termenul convenit?
Care este termenul normal de achitare a facturii: 30 zile sau 44 zile, adica 30 + 14 zile?
va multumim!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 08:38, 12 Februarie 2013
Chiar dumneavoastra ati scris in contract: "Achizitorul se oblige sa plateasca pretul catyre prestator in termen de 30 de zile de la primirea facturii". Dupa cele 30 de zile incepe sa curga termenul de gratie de 14 zile si implicit penalitatile. Adica, in 30 de zile de la data primirii facturii, achizitorul poate plati fara nici un fel de penalitate. Dupa 30 de zile la suma neplatita se adauga penalitati pentru fiecare zi de intarziere, dar contractul nu inceteaza. Daca nici dupa termenul de 14 zile nu plateste contravaloarea facturii si penalitatile, contractul inceteaza, se suspenda cum ati spus dumneavoastra.
Asadar termenul convenit pentru achitarea facturii este de 30 zile de la data primirii acesteia de catre achizitor.
Cele 14 zile reprezinta termenul de penalitate, adica factura + penalitatea de 0,1% pe ziua de intarziere.


~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Da asa este corect : "achizitorul considera ca termenul normal de achitare a facturilor este de 44 de zile (adica 30 de zile + 14 zile)" , cum este mentionat in textul contractului convenit intre parti.
Dupa cele 44 de zile daca nu aveti confirmarea platii , actionati in instanta !!

Nu este adevarat, termenul contractual de plata este 30 zile, dupa acest termen curg penalitatile si il puteti actiona in instanta in ziua a 31-a.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic
daca este asa cum spuneti dvs, atunci de ce nu s-a stipulat in contract termenul de 44 de zile? dupa dvs. termenul de 30 de zile este termenul ordinar si , la fel si cel de 14 zile - adica suplimentar celor 30 de zile - reprezinta tot un termen ordinar, normal?
Nu stimate domn, normal este sa plateasca in 30 de zile. Asa cum v-am precizat incepand cu prima zi dupa expirarea celor 30 zile incep penalitatile pentru neplata. Cele 14 zile nu sunt un termen de plata, este un termen de gratie in care se aplica penalitati si care duce la suspendarea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati contractuale pentru intarziere plata factura RomeoR RomeoR Buna ziua, Firma noastra are un contract cu o institutie bugetara. Aceasta ne-a achitat cu intarziere de 78 zile una din facturi. La solicitarea noastra de ... (vezi toată discuția)
Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Formularul 4 pt achizitii va rog! luminita_gab luminita_gab va rog ajutati-ma! am nevoie de formularul nr 4 de contract de achizitii servicii! va rog ajutati-ma va multumesc (vezi toată discuția)