avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Codul fiscal/Impozitul pe venit / Contabilitate ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Codul fiscal/Impozitul pe venit / Contabilitate partida simpla

OUG nr. 24/2012 - modificare Cod fiscal 2012
Buna ziua!
Conform ordonantei amintite mai sus 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii nu sunt deductibile incepand cu 01iulie2012.
Intrebare: Daca in luna martie 2012 am platit impozit pe mijloace transport, taxa drum(care se refera la intreg anul 2012), cauciucuri si le-am dedus 100%ca cheltuieli(la data asta nu stiam ca va veni o OUG care sa limiteze), cum ma afecteaza OUG amintita mai sus, in sensul ca impozitul si taxa de drum cuprinde si ultimele 6 luni calendaristice ale anului.
Mai precis daca as fi efectuat cheltuielile sus amintite dupa 01.07.2012 erau clar deductibile 50%. Este incorect ca le-am dedus integral?

Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 12:31, 10 Februarie 2013
Legile nu se aplica retroactiv. Dvs. la data respectiva nu aveati de unde stii ce le trazneste guvernantilor ulterior. Ca atare ati procedat bine, iar cheltuielile sunt deductibile la data respectiva.
In opinia mea,avand in vedere conditia generala pe care trebuie sa o indeplineasca o cheltuiala aferenta veniturilor,pentru a putea fi dedusa -sa fie cuprinsa in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia a fost platita - incepand cu data de 01.07.2012,
numai 50% din jumatatea acestor cheltuieli sunt deductibile(in total deductibilitatea sumelor platite este de 75 %).
Si cu retroactivitatea ce facem , o aruncam la cos? Daca fac o operatiune legala acum si dupa 6 luni este ilegala ce fac merg la puscarie? Jenant zau! Mai cititi va rog!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Februarie 2013
George Moraru, Consultant fiscal
Interpretarea art.145 este simpla : aveti foi de parcurs care sa acopere costul combustibilului deduceti integral absolut totul, nu aveti deduceti 50%.
Parerea mea ; sacrificati-va putin timp pentru foile de parcurs si va deduceti integral totul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foi de parcurs - cheltuieli intretinere si reparatii felisana felisana Un pfa ( avocat) utilizeza un automobil pentru care s-a incheiat contract de comodat cu persoana fizica. 1. Cheltuielile cu intretinerea si reparatiile sunt ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile Diana2209 Diana2209 Buna ziua, problema este urmatoarea: directorul general ar vrea sa faca un contract de inchiriere pt o masina pe care o va folosi in interes de serviciu ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)