avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 240/2010
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 240/2010

Buna ziua. Sotia mea a nascut de curand si fiind eleva in momentul nasterii beneficiaza de indemnizatie de 600 de lei pentru cresterea copilului. Ce vreau sa intreb, pe perioada acordarii indemnizatiei este obligata sa mearga la cursuri pentru a nu pierde indemnizatia? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 10 Februarie 2013
Art. 2 OUG nr.111/2010
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.”
........
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
..
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv in cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
....

Prin urmare, sotia dvs poate beneficia de indemnziatia pentru CCC si , in acelasi, timp se poate duce si la cursuri - kegea nu interzice asa ceva.
1. Dupa ce naste se poate duce sau nu in continuare la cursuri.

2. Indemnizatia pentru CCC se suspenda numai in cazul in care mama obtine venituri profesionale in perioada de CCC.
Am inteles lucrul asta, insa eu lucrez si nu are cine sa stea cu copilul pe perioada cat ea merge la cursuri. M-am referit la posibilitatea pierderii indemnizatiei daca ea nu merge la cursuri. Acordarea indeminizatiei o obliga la prezenta la cursuri? Eu cam asta am inteles din spusele asistentului social care a ajutat-o la completarea dosarului.
Acordarea indemnizatiei nu este conditionata de prezenta la cursuri a sotiei dvs ...
Nu pierde indemnizatia pentru CCC daca nu se mai duce la scoala dupa nastere.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil DANYLEHA DANYLEHA Buna ziua.sotia mea va naste in luna iulie,in aceasi luna va termina si cursurile postuniversitare cu frecventa la zi.putem beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil lusyana lusyana de marire CCC beneficiaza doar mamicile care au lucrat sau /si cele care sunt la facultate la zi ? sunt foarte curioasa ...si cam ce suma s-ar da? si CCC se ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului george_adi110 george_adi110 sunt in concediu fara plata din ianuarie 2013 pentru studii, pana in ianuarie 2014. Sotia va naste in decembrie 2013. As dori sa stiu daca e posibil sa intru ... (vezi toată discuția)